Economie
EO

Hoe jij een hoger loon kunt krijgen na salarisonderhandelingen

foto: Marvel/Disney
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe jij een hoger loon kunt krijgen na salarisonderhandelingen

Veel mensen voelen een emotionele blokkade om meer salaris te vragen. Probeert dat uit te schakelen, zegt Roland Grootenboer, die als HR-expert werkte bij onder meer Google, en je zult zien dat je een hoger aanbod krijgt. "Breng het gesprek terug naar waar het echt om gaat: het is een vrij droog, economisch gesprek", stelt hij.

‘Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest’ (28 mei 2024) - Geld of je leven

Grootenboer bekleedde jarenlang HR-functies en besloot de kennis die hij daar opdeed in een boek te verwerken. Het heet ‘Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest’ en hij denkt ook echt dat dat zo is. Tijdens salarisonderhandelingen gebruiken leidinggevenden namelijk trucs, zegt hij. Het is dus zaak om ze te slim af te zijn.

"Een salarisonderhandeling is geen emotioneel gesprek, maar bazen doen geen beroep op je altruïsme. Zo van: 'je doet het toch niet voor het geld?'", zegt Grootenboer. "Maar sorry, op zaterdagochtend op het voetbalveld doe ik het voor een bak thee, maar op mijn werk wil ik gewoon betaald krijgen." Mensen voelen een soort emotionele drempel om om meer salaris te vragen, maar als ze dat loslaten is er veel meer mogelijk.

Bazen schermen vaak met schalen, functieprofielen en salarishuizen. "Je baas doet alsof salarissen een exacte wetenschap zijn, maar dat is het niet. In het bepalen van salarissen worden allerlei variabelen meegenomen en als je dat weet, kun je dat in je voordeel gebruiken. Je kunt bevragen of het relevante variabelen zijn", vertelt hij.

Solliciteer, ook als je niet weg wil

Grootenboer raadt mensen ook aan om te gaan solliciteren, óók als ze niet wegwillen. Dat noemt hij 'zakelijk vreemdgaan'. "Kijk, je baas heeft voor jou tien anderen, dus dan is het voor jou ook fijn als je opties hebt." Hij ziet ook hier vaak werkgevers die een soort relatie veinzen. "Je werkgever doet een soort beroep op je: 'je laat ons toch niet zomaar zitten?'. Maar sorry, ik heb een maand opzegtermijn. Als ik het hier niet naar m’n zin heb, is het tijd voor wat anders. Je bent niet met elkaar getrouwd!"

Ster advertentie
Ster advertentie