Asielzoekers moeten makkelijker aan het werk kunnen: 'Het zijn welwillende, enthousiaste mensen'
- Nieuws
- Asielzoekers moeten makkelijker aan het werk kunnen: 'Het zijn welwillende, enthousiaste mensen'
Veel asielzoekers die willen werken mogen dat niet, omdat ze maximaal 24 weken per jaar mogen werken. Om hier een oplossing voor te vinden, bespreekt de Tweede Kamer maandag een voorstel van D66, want die partij wil dat die 24-weken grens verdwijnt. "Iedereen weet hoe lamlendig je wordt als je alleen maar op de bank zit", zegt D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt in Geld of je Leven.
Video niet beschikbaar
De rechter zette onlangs een streep door de bestaande regels waarbij asielzoekers maximaal 24 weken per jaar mogen werken, omdat het in strijd is met Europese regels. Het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaan hiertegen in beroep. Podt wacht dat hoger beroep niet af, zij wil de wet aanpassen. "Werk is een ideale plek om de taal te leren en de cultuur mee te krijgen."
Welwillende mensen
Postbezorgbedrijf Cycloon heeft sinds een paar maanden verschillende asielzoekers in dienst, vertelt HR-manager Eva Koster. Tot grote tevredenheid. "Het zijn welwillende, enthousiaste mensen. Ze willen graag werken." En het mes snijdt aan twee kanten. "We hebben te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Deze mensen doen bijvoorbeeld nachtwerk, wat anderen niet snel willen en ze doen het graag. Het is win-win."
Wel komt er een hoop administratie kijken bij het aannemen van asielzoekers, vertelt Koster: "Dat is een draak. We zijn zes tot acht weken bezig. Veel wachten, veel formulieren. Je moet een BSN regelen, een rekeningnummer, een vergunning. Daarom is het voor een kleine werkgever niet zo interessant om dit te doen."
Recht op WW
Critici zeggen dat asielzoekers ook recht op sociale zekerheid hebben als ze meer mogen werken. Ze maken dan bijvoorbeeld aanspraak op een WW-uitkering. De critici vrezen dat ze die dan mee kunnen nemen naar hun land van herkomst als ze teruggestuurd worden. "Alle onderzoeken laten zien dat dat niet aan de hand is", pareert Podt de kritiek. Ook is ze niet bang voor een aanzuigende werking, want mensen mogen alsnog teruggestuurd worden, ook als ze een baan hebben, zegt ze.
Maandag bespreekt de Tweede Kamer het voorstel van Podt. "Er zijn andere partijen die nog vragen hebben. Maar we horen veel geluiden van ondernemers die graag met deze mensen aan de slag gaan. Ik hoop dat andere partijen dat ook horen."
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!