Economie
AVROTROS

Wordt het tijd dat de huizenkoper de rekening betaalt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het tijd dat de huizenkoper de rekening betaalt?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept het al jaren en zegt het nu nog maar een keer: de belastingheffing op het vermogen leidt tot ongelijkheid. "We zijn het doel voorbij geschoten", zegt Peter Boelhouwer, Hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft in dr Kelder en Co.

Hoog tijd dat die veelheid aan fiscale voordeeltjes voor eigenaren afgebouwd wordt, aldus het fonds in een nieuw rapport. Het geleidelijk stopzetten van de hypotheekrenteaftrek is niet genoeg, stelt ook Prof. dr. P.J. Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft.

Jarenlang wilden we het eigenhuizenbezit stimuleren, nu hebben we eindelijk (bijna...) allemaal eigen huis, is het weer niet goed. Moeten we niet trots zijn op die verworvenheid, vraagt Jort Kelder zich af. "We zijn het doel voorbij geschoten", vindt Boelhouwer. "Als je nu het eigenwoningbezit wil stimuleren, moet je niet de zittende eigenaars ondersteunen maar vooral de starters helpen."

Het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek is misschien een goede start, maar daarmee ben je er nog niet. Zo wil het IMF dat een eigen woning niet meer via box 1 (inkomen uit werk en woning), maar via box 3 (sparen en beleggen) wordt belast.

Maar: door de enorme stijging van de huizenprijzen worden de belastingen die huizenbezitters moeten aftikken steeds hoger, vreest Jort Kelder. Een hogere WOZ-waarde betekent namelijk ook: meer onroerendezaakbelasting. Maar dat valt volgens Boelhouwer allemaal nog wel mee: de belastingen stijgen niet gelijk mee met de prijzen van woningen.Peter Boelhouwer

Ster advertentie
Ster advertentie