Sven op 1
WNL

Terrorisme-expert Beatrice de Graaf: ‘We moeten meer doen om democratie te beschermen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terrorisme-expert Beatrice de Graaf: ‘We moeten meer doen om democratie te beschermen’

Volgens terrorismedeskundige Beatrice de Graaf moeten we onze democratie beter wapenen tegen oprukkend anti-overheidsextremisme. Dat zei de Utrechtse hoogleraar Internationale en Politieke Geschiedenis in Sven Op 1.

Ze was te gast bij Sven Kockelmann om te praten over anti-overheidsdenken, naar aanleiding van de verijdelde parlementsbestorming in Duitsland. “Het risico van vergelijkbare groepen in ons land is minder groot, omdat ze ook minder goed georganiseerd zijn,” aldus De Graaf.

Zo’n gebeurtenis is wel een “fenomeen van besmetting”, zegt De Graaf. “Wapperende vlaggen op de trappen van een symbool van de democratie, is een krachtig beeld en buitengewoon inspirerend voor die groepen.”

Forum voor Democratie

Er is volgens De Graaf een link met uitspraken die in het parlement worden gedaan. “We zagen dat bijvoorbeeld bij de hashtag ‘tribunalen’”. Een uitspraak van Forum voor Democratie Kamerlid Pepijn van Houwelingen. “Die term zagen we later terug op spandoeken bij anti-overheidsprotesten.”

De Graaf: “Het gevaar zit in de veelvoud waarin het gebeurt. Je zoekt naar het antwoord op de vraag: wanneer gaat iets van een toetsenbord-terrorist naar de straat? Dat blijft heel grillig. Er zitten er altijd wel één of twee tussen die uitspraken in de praktijk brengen. Dus hoe groter die groep wordt, hoe groter het risico daarop wordt.”

Politieke partijen verbieden?

Is een verbod van politieke partijen dan een oplossing? Zoals D66 voorstelt. De Graaf: “In principe is het zaak dat de democratie verdedigd wordt. Dat die ook tanden heeft. Maar een verbod vind ik een hele lastige. Je zou kunnen nadenken om de democratie op een andere manier in te richten. Duitsland hanteert bijvoorbeeld een ander model. We moeten in ieder geval meer doen om die democratie te beschermen,” besluit de terrorismedeskundige.

Terrorismedeskundige en Duitslandkenner Beatrice de Graaf (8 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie