Economie
EO

Toekomst bloemensector staat op het spel: 'Bloemen zijn emotie!'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toekomst bloemensector staat op het spel: 'Bloemen zijn emotie!'

"Bedankt voor de bloemen uit Nederland", zo zei de paus altijd tijdens zijn toespraak met Pasen. Heel lang stond Nederland bekend om de bloemensector, maar de toekomst ziet er somber uit. Hoge energieprijzen, een vergrijzend telersbestand, de energietransitie en een veranderend sentiment rondom arbeidsmigratie zijn flinke uitdagingen.

Het is vooral kommer en kwel in de snijbloementeelt, vertelt sectorbankier agrarisch Jan de Ruyter van ABN AMRO in Geld of je leven. "Dat ligt vooral aan de rozenteelt. Als je kijkt van 2010 tot nu, dan is het aantal bedrijven bijna 75 procent afgenomen. Dat is een behoorlijke krimp."

Nederland staat wereldwijd bekend om de bloemen, maar voor hoe lang nog? (13 februari 2024) - Geld of je leven

Vooral vergrijzing is een probleem, vertelt De Ruyter. "We zitten met een verouderde populatie. Veel telers hebben geen bedrijfsopvolger. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die zijn achtergebleven met investeringen, dus die kunnen de energietransitie niet maken, dus dan stoppen ze ermee."

Sector wordt duurzamer

Chrysantenteler Wouter Duijvesteijn uit Hoek van Holland herkent het verhaal, maar hij blijft positief. Glastuinbouw wordt als vervuilend gezien, maar hij ziet veel telers juist vergroenen. "We hebben een spannende tijd gehad met energieprijzen die snel stegen, maar ik zie juist heel veel ondernemers die daar heel snel op inspringen en een snelle transitie doormaken. Veel telers hebben ambitie. Ze zeggen: wij gaan gasloos telen", vertelt hij.

Ook op andere vlakken wordt vooruitgang geboekt, zegt hij: "De techniek om bij te lichten in de winter wordt nu gedaan door LED-lichten. Dat bespaart direct 50 procent aan stroom." Met de sector wordt ook gekeken hoe warmte kan worden vastgehouden in de grond, zodat er in de winter veel minder gas nodig is. Hij is ervan overtuigd dat deze technieken kunnen helpen in de hele energietransitie. "Maar we hebben daar wel tijd voor nodig", benadrukt hij.

Een grote uitdaging vormt ook arbeidsmigratie. Sinds de verkiezingen in november is een ruimte Kamermeerderheid voor het beperken hiervan. Ongeveer de helft van de medewerkers van Duijvesteijn komt uit het buitenland. "Als het beperkt wordt, kan een aantal functies niet ingevuld worden. Dat kost Nederland heel veel geld", zegt hij. De Ruyter verwacht dat dit de robotisering zal aanwakkeren.

Kan het niet beter weg?

Is het uiteindelijk niet beter om de sierteelt te laten verdwijnen? DNB-president Klaas Knot zei in Buitenhof dat de maatschappelijke kosten van de sector hoger zijn dan de baten. Duijvesteijn kan er wel om lachen. "Onze sector draagt veel meer bij aan de economie dan hij dacht", vertelt hij. Ook los hiervan moet het blijven, vindt hij: "Als je ziet hoe hard de samenleving wordt, dan moeten we elkaar vaker blij maken met een bloemetje. Bloemen zijn emotie! Je hoeft echt geen schuldgevoel te hebben als je bloemen koopt uit een Nederlandse kas."

Is er nog een toekomst voor Nederlandse bloementelers?

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie