Economie
KRO-NCRV

'Met deze compensatie wordt een brood alsnog 33 cent duurder'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met deze compensatie wordt een brood alsnog 33 cent duurder'

"Toen de eerste berichten naar buiten kwamen zijn we flink gaan rekenen. Want het kan niet waar zijn wat ze nu voorstellen, omdat het gewoon veel te weinig is", zegt Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Bakkervereniging bij Stand.nl.

Het kabinet presenteert vandaag het langverwachte steunpakket voor ondernemers dat hen tegemoetkomt in de stijgende energieprijzen. Volgens ingewijden wil het kabinet met dit pakket de helft van de stijging in energiekosten vergoeden als de kosten boven de 12 procent van de omzet uitkomen. Het plan gaat in april in.

Bij Stand.nl vandaag de stelling: 'Het verwachte energiepakket geeft ondernemers voldoende steun'

Gemiddelde broodprijs 33 cent hoger

Kisteman vindt dat de drempel van 12 procent veel te hoog ligt, "omdat bakkerijen niet aan zo’n hoog percentage komen". De bakkers vroegen volgens hem zelf om een compensatie vanaf 3 procent. Daarnaast vindt Kisteman 50 procent een veel te laag vergoedingspercentage, hij stelt 80 procent voor. Kisteman voorspelt dat bakkers met de huidige compensatieplannen verlies gaan draaien.

"Eén van de redenen dat de overheid compenseert is het voorkomen van het onnodig stijgen van de prijzen van brood, maar stel dat dit echt de compensatie is, dan zouden wij onze producten nog een keer met ongeveer 18 procent moeten verhogen."

Volgens Kisteman betekent die verhoging dat een brood gemiddeld 33 cent duurder wordt. Tot slot vindt hij dat de compensatie, die in april in zou gaan, wel met terugwerkende kracht moeten werken. "Als bakkers vanaf 1 januari tot 1 april per maand 15 tot 20 duizend euro extra gaan betalen, zitten ze dan al met een schuld van 45 duizend euro."

‘Geen enkele ondernemer kan hier gebruik van maken’

"Hier kan geen enkele ondernemer in de retail gebruik van maken", stelt Jan Meerman, directeur van Inretail, de belangenorganisatie voor winkeliers. Hij noemt het 'een jammerlijke regeling'. "De gemiddelde energiekosten van winkeliers ligt nu op 1 procent. Als we straks naar 6 of 7 procent gaan heb je een enorme kostenstijging, alleen je haalt die 12 procent niet. "Ik denk dat wij maar het advies gaan geven 'doe je deuren maar open en ga maar lekker energie verstoken'." (dit advies geeft hij niet werkelijk - red.)

'De overheid 'lijkt een 'all-in verzekeringsbedrijf' te worden'

Staatsrechtdocent Hans Engels vindt dat we de rol van de overheid nog eens goed onder de loep moeten nemen. "We zien de overheid als een schild voor de zwakken en het opvangen van onverwachte ontwikkelingen van buitenaf. Aan andere kant lijkt de overheid ook een 'all-in verzekeringsbedrijf' te worden. Iedereen die het slechter krijgt dan een paar jaar geleden vindt al bijna dat hij maximaal recht heeft op onze steun. En dat gaat natuurlijk ergens een kleer fout."

Engels noemt de energiecrisis een extreme omstandigheid "die niet door ons nationaal overheidsbeleid is ontstaan maar van buitenaf. Het is goed dat je met elkaar kijkt, als overheid, bedrijfsleven en de samenleving, hoe je dat met elkaar oplost." Hij waarschuwt dat er momenteel "veel financieel wordt uitgestort door de overheid, om allerlei redenen en op allerlei plaatsen." Hij waarschuwt dat dat we moeten oppassen dat dit over een paar jaar niet voor allerlei nieuwe problemen zorgt.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie