Economie
KRO-NCRV

'Verantwoordelijkheid voelen voor een ander, dat zijn we een beetje vergeten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verantwoordelijkheid voelen voor een ander, dat zijn we een beetje vergeten'

"Eigenlijk zou je mensen niet in een situatie moeten brengen dat ze liever niet willen doneren, maar dit door groepsdruk toch gaan doen", zegt Fatma Koser Kaya, aanstaand voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad bij Spraakmakers. Zij reageert op de oproep om de komende energiecompensatie te doneren aan een goed doel. "Maar, er zijn heel veel mensen die dat geld heel hard nodig hebben, dus als je het kan missen, doneer het dan alsjeblieft."

Volgende week krijgt iedereen 190 euro korting op zijn energierekening. En in december krijgen we die korting opnieuw, ongeacht ons inkomen of financiële situatie. En nu klinkt dus de oproep om dat geld te doneren aan goede doelen, zoals het Armoedefonds of de Voedselbank.

Bij Stand.nl de stelling: 'Iedereen die het kan missen, moet de energiecompensatie doneren.'

"Ik denkt dat de kwestie voor veel mensen lastig is omdat het gaat om een heel persoonlijk moreel appèl." Dat stelt Denker des Vaderlands, Paul van Tongeren. "Het zou beter geweest zijn als die compensatie inkomensafhankelijk zou zijn toegekend."

Toch ziet Van Tongeren ook een positieve kant aan dit appèl, want: "Volgens mij is armoede, onder degenen die het goed hebben, een abstract begrip. Ik denk dat er weinig contact is met reële armoede de eigen omgeving." Van Tongeren denkt dat je het persoonlijk karakter van een donatie kunt versterken. "Doordat mensen hierdoor ook in contact komen met een voedselbank en daarmee met de armoede in hun eigen omgeving."

Koser Kaya beaamt het idee van Van Tongeren. "Een stukje verantwoordelijkheid voor de ander voelen, dat zijn we een beetje vergeten. Dat moeten we als maatschappij veel beter doen."

Fiscale gevolgen bij doneren

De redactie van Spraakmakers kreeg veel vragen over welke invloed het doneren van de energiecompensatie heeft op je belasting. "Mensen kunnen elkaar jaarlijks een bedrag van 2.274 euro geven", zegt Charlotte Zandvoort-Gerritsen, fiscalist bij KPMG Meijburg & co. "Als het dus alleen gaat om het doneren van die energiecompensatie, dan kan dat zonder de heffing van schenkbelasting."

Ze waarschuwt wel dat als je dit jaar al 2.000 euro hebt gedoneerd, er dus wel fiscale gevolgen zijn als je de energiecompensatie ook weggeeft.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie