Economie

Phlippen: 'Als er al een recessie komt, zal die niet heel zwaar zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Phlippen: 'Als er al een recessie komt, zal die niet heel zwaar zijn'

"Het is een onzekere tijd, maar ook in positieve zin: het is niet zeker dat er een recessie komt. En als er een recessie komt dan zal die waarschijnlijk niet heel zwaar zijn", dat zegt hoofdeconoom van de ABN AMRO ,dr. Sandra Phlippen in dr Kelder en Co. Phlippen: "Het kan meevallen, we zien ook allerlei signalen die positiever zijn dan gedacht."

Stevenen we af op een recessie? En wat te denken van het historisch hoge inflatiecijfer van 12 procent? Phlippen duidt in dr Kelder en Co de keiharde cijfers.

Bedrijven bespaarden 30% gas zonder productieverlies

"Ik ben blij met de stijging van de fossiele energieprijs. Je zou kunnen zeggen: dit is een natuurlijk experiment voor een CO2-prijs-schrok, maar deze schok is veel te groot. Er is geen klimaateconoom die zou adviseren om de prijs met een veertienvoud omhoog te laten gaan. Maar dat een prijsprikkel werkt, is wel gebleken", aldus Phlippen.

Door de hoge prijzen komen bedrijven in de problemen, zo luidde branchevoorman voor bakkers Arend Kisteman eerder deze week in Sven op 1 de noodklok: als ze niet gecompenseerd worden, sterft het bakkersvak in Nederland uit.

Phlippen: "Aan de ene kant zijn het de verhalen van individuele bedrijven die hun productie moeten stilleggen omdat ze met deze prijzen niet meer kunnen overleven. Aan de andere kant, als wij naar de data kijken: hoeveel is het gasverbruik nu eigenlijk gereduceerd? Hoeveel konden bedrijven besparen? Dan blijkt dat dertig procent te zijn, en dat zonder productieverlies."

Ster advertentie
Ster advertentie