Economie
KRO-NCRV

'Als wij half Europa economisch laten zakken, hebben wij ook een probleem'

foto: Michele Bitellofoto: Michele Bitello
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als wij half Europa economisch laten zakken, hebben wij ook een probleem'

Nederland is allesbehalve solidair in de coronacrisis. Dat schrijven twaalf Italiaanse politici in een open brief in een Duitse krant. Econoom Rens van Tilburg. "Nederland is mede rijk door de Europese interne markt. Als we half Europa economisch door de hoeven laten zakken, dan hebben wij ook een groot probleem."

Nederland blijft keiharde voorwaarden stellen aan Europese noodhulp, terwijl landen als Italië compleet dreigen in te storten door de coronacrisis. De Italiaanse politici roepen Duitsland op zich niet achter Nederland te scharen. "Want de Nederlandse houding is een voorbeeld van een gebrek aan ethiek en solidariteit in elk opzicht", zeggen zij.

Huis staat in brand

Volgens Van Tilburg is het nu niet het moment om als Nederland te gaan steggelen over de Italiaanse pensioenleeftijd. "Het huis staat nu in brand, dus moet je snel hulp bieden."

Als deze crisis weer voorbij is, dan kun je volgens hem het gesprek over hervormingen gewoon weer voortzetten. "Dat kun je dan gaan koppelen aan de steunmaatregelen die ze dan ook weer nodig gaan hebben."

Timing

Volgens Marc Peeperkorn, Brusselcorrespondent voor de Volkskrant, heerst er bij een groot deel van de voornamelijk Zuid-Europese landen boosheid over de Nederlandse houding. "De houding van Hoekstra en Rutte wordt ervaren als een opgestoken middelvinger."

Er is ook begrip voor de Nederlandse argumenten, maar niet voor de manier waarop en het moment. "De argumenten die Nederland gebruikt worden best gedeeld door meerdere landen," zegt Peeperkorn, "maar de timing is niet gelukkig, zo wordt het ervaren."

Twee instrumenten

Van Tilburg legt uit dat er twee instrumenten zijn die Europa kan inzetten. Het eerste is het ESM, European Stability Mechanism. Dit is het noodfonds dat is opgezet na de financiële crisis van 2008. Dat geld is door de EU landen gecommitteerd en is direct inzetbaar. Om dat geld te krijgen, moeten landen wel aan strengen voorwaarden voldoen. ESM zijn leningen die ook blijven staan na de crisis.

Eurobonds, of in dit geval, coronabonds, is een nog niet-bestaand instituut/fonds waarbij je als Europa een gezamenlijke pot met geld maakt die je verdeelt over de landen die het op dat moment het hards nodig hebt. Dat is het geen lening, maar een gift die vanuit zo'n pot komt. Ieder Europese land betaalt naar grootte van de economie, maar krijgt uitgekeerd naar grote van de crisis op het gebied van gezondheid en economie.

Ster advertentie
Ster advertentie