Economie
KRO-NCRV

Terug op het werk staan de kantoorboomer en placenta-etende millenial oog in oog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug op het werk staan de kantoorboomer en placenta-etende millenial oog in oog

In tegenstelling tot wat NRC-columnist Japke-d. Bouma dacht, wíllen heel veel mensen helemaal niet terug naar kantoor. Kunnen ze mooi die collega ontlopen die achter de kantoorplanten in een hinderlaag ligt om je drie zoenen te geven. Bij Spraakmakers vertelt Bouma over haar nieuwe boek Ik kan nu niet bellen, want ik zit in een call.

Ze geeft het maar meteen toe, ze had ongelijk. "Ik had namelijk in mijn vorige boek voorspeld dat iedereen als een dolle weer terug zou hollen naar kantoor zodra corona voorbij was. Maar wat ik steeds meer hoor, is dat mensen gewoon niet meer willen terugkomen."

Kantoorplanten

En het zijn, zegt ze, echt niet die "oude kantoorboomers" die thuisblijven. "Juist ook jongere mensen zeggen: 'Ja doei. Ik ga echt niet meer 5 dagen per week naar kantoor. Want het is helemaal niet efficiënt en ik zit veel beter thuis.'" Maar de blije terugkeerders, die heb je natuurlijk ook. "Mensen die bijvoorbeeld gewoon thuis geen ruimte hebben om te werken, of thuis twintig papegaaien, 30 gewonden en 50 kinderen hebben."

De thuisblijvers ontlopen in ieder geval de knuffelende collega, "het type dat niet kan wachten om z'n collega's weer te zoenen en die dan achter de kantoorplanten in een hinderlaag ligt." Dat brengt ons bij de begroetingen. De rituelen die we hanteerden zijn "echt wel veranderd. Heel veel mensen zijn toch nog steeds met de elleboog of box in de weer. Maar dat echte zoenen, dat is gelukkig afgelopen."

Mensen maken geen 40 uur

Waar we de dag ook doorbrengen, thuis of op kantoor, sowieso zou je niet meer dan 30 uur moeten werken, vindt Bouma. Een pittige stellingname terwijl er flink gedebatteerd wordt over voltijdsbonussen. Inderdaad, zegt ze, maar ze wil prikkelen. "Ik heb nu inmiddels al 180 jaar kantoorervaring. En wat ik merk is dat mensen na 15:00 uur gewoon niet meer productief zijn." Daar moeten we eerlijk over zijn, maar in plaats daarvan doet iedereen of ‘ie 40 uur of meer maakt.

Middagdutje

In haar boek heeft Bouma het ook over de verschillen tussen de boomers en de millennials. "Over het algemeen zijn boomers mensen die het niet helemaal meer snappen", zegt ze. "Ze printen alles uit en zitten de hele tijd over hun ruige studententijd te praten." Ook zijn ze "traag" en "langzaam", maar hun middagdutje, daar kunnen de millennials dan wel weer van leren. Dat is "het nieuwe mindfullness".

Millennials daarentegen hebben ook zo hun gebreken. "Andersom druk ik de wat jongere collega's op het hart om wat minder openhartig over placenta’s eten en over vaginisme en zo te spreken. Want dat vinden de oudere collega's natuurlijk wat minder."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie