Economie
NOSNTR

8,5 procent krimp in de economie: 'Niet ieder bedrijf gaat er nog bovenop komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 8,5 procent krimp in de economie: 'Niet ieder bedrijf gaat er nog bovenop komen'

Een ongekende krimp van de economie noemde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend de jongste kwartaalcijfers van min 8,5 procent. De voornaamste oorzaak: huishoudens hebben in april, mei en juni veel minder uitgegeven dan de kwartalen hiervoor.

Video niet beschikbaar

Ook bij het midden- en kleinbedrijf hebben veel ondernemers nog last van de krimp. "Per saldo hebben veel ondernemers een stevige jas uitgedaan, zegt voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof in Nieuws en Co.

Inmiddels trekt het bij de recreatiesector iets aan, aldus Vonhof. "Maar dat is nog lang niet overal het geval. En of het voldoende zal zijn om de eerste fase te compenseren, is maar de vraag." Vooral de evenementenbranche heeft het nog altijd lastig.

Steunpakket op maat

Met Prinsjesdag in september in het vooruitzicht, maakt de voorzitter zich daarom klaar voor een volgende oproep: een derde noodpakket. "Geen generiek steunpakket, maar gericht voor sectoren die nu geen uitzicht hebben, maar op de lange termijn wel. Dit zou bijvoorbeeld voor nachtclubs een optie zijn."

"Sommige bedrijven hebben geen toekomst, voor die gevallen zou een goed stoparrangement kunnen helpen", zegt Vonhof. "Zodat de ondernemer niet de rest van zijn leven door deze crisis in de schuldsanering beland."

Maar niet ieder bedrijf is kansloos. "Ik kan me niet voorstellen dat na 2021 niemand meer behoefte zou hebben aan een nachtclub. Misschien dat zij tijdelijk in een soort 'winterslaap' kunnen blijven, waarbij de overheid in de vaste kosten bijspringt. Zodat ze de crisis overleven."

MKB noodpakket

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie