Economie
AVROTROS

Wat kon er misgaan bij de ABN AMRO? 'Je verwacht van een staatsbank dat ze hard optreden tegen witwassen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kon er misgaan bij de ABN AMRO? 'Je verwacht van een staatsbank dat ze hard optreden tegen witwassen'

Volgens justitie deed de ABN AMRO tussen 2014 en 2020 niet genoeg om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. De bank is een staatsbank en oud-minister van Financiën Gerrit Zalm was er destijds zelfs bestuurslid. "Je zou van een staatsbank mogen verwachten dat er hard wordt opgetreden tegen witwassen", zegt onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen.

De ABN AMRO had het zwaar te verduren tijdens de kredietcrisis van 2008 en stond destijds op omvallen. De bank werd opgekocht door de overheid en was vanaf dat moment in handen van de staat. Al snel vormde zich daar een 'Haagse kliek', vertelt onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen van Follow the Money.

Den Haag bij de bank

"Het kabinet zag Gerrit Zalm als iemand met ervaring, die ze konden vertrouwen om de bank weer op te bouwen. Daarnaast wist Zalm Den Haag te vinden en andersom. Zo hield de regering een vinger in de pap." De tweede man van de ABN AMRO werd Joop Wijn, ook een oud-politicus.

Die 'Haagse kliek' wordt ervan beschuldigd vooral steken te hebben laten vallen op het gebied van risicobeoordeling. Klanten werden zonder risicoanalyse binnengehaald en daardoor was er weinig zich op mogelijk verdacht betaalgedrag. Door de computer gegenereerde meldingen die wél binnen kwamen konden ook niet onderzocht worden, omdat er te weinig mensen in dienst waren.

Geen bananenrepubliek

Hoe dit kon gebeuren bij een staatsbank, is nu de grote vraag. "Je zou van een staatsbank mogen verwachten dat er hard wordt opgetreden tegen witwassen", zegt Vermeulen. "We willen geen bananenrepubliek zijn, waar allemaal geld doorheen stroomt. Als een staatsbank daarvan beschuldigd wordt is dat extra pijnlijk."

Ook werd er van alle kanten gewaarschuwd, zegt Vermeulen. "Zowel de Raad van Commissarissen, de Nederlandsche Bank, als accountants van ABN AMRO hebben gezegd dat er niet hard genoeg werd opgetreden." Maar daar werd niet genoeg naar geluisterd. "Misschien was het een gebrek aan kennis van de bankierswereld of nam Zalm de waarschuwingen niet serieus genoeg. Dat is het enige wat ik kan bedenken."

Niet kritisch gevolgd

Toch ligt de schuld niet alleen bij de bank. Vermeulen benadrukt dat er ook vanuit Den Haag niet goed genoeg is opgelet. "Wat je je nu afvraagt, is waarom er vanuit aandeelhouders zou weinig aandacht is geweest."

Hij denkt dat dat eventueel een gevolg is van blind vertrouwen in de gevestigde Haagse kliek. Er had volgens hem dan ook beter opgelet moeten worden: "Kritisch volgen is altijd goed en dat is hier niet gebeurd."

Hoe kon staatsbank ABN AMRO slecht optreden tegen witwassen?

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie