Economie
EO

Econoom kraakt megawinsten ABN AMRO en ING: 'Onaanvaardbaar'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom kraakt megawinsten ABN AMRO en ING: 'Onaanvaardbaar'

Banken in Europa boeken megawinsten. ABN AMRO verdubbelde de winst ten opzichte van vorig jaar, zo werd vandaag bekend, en ook ING boerde goed. De reden: ze krijgen veel rente van de ECB, maar betalen die rente niet door aan de spaarder. "Het is de wereld op zijn kop", vindt econoom Paul de Grauwe van de London School of Economics.

Econoom De Grauwe: 'Banken maken recordwinst over rug consument'

Het is voor banken erg makkelijk om geld te verdienen, vertelt De Grauwe in Geld of je leven. "De banken houden veel reserves bij de centrale banken en daar krijgen ze veel rente voor, nu 3,75 procent", vertelt hij. "Tegelijkertijd is er een onwil, of in ieder geval een zeer grote terughoudendheid van de banken om rentetarieven op spaargeld op te krikken." Bij veel banken is de spaarrente nu tussen de 1 en de 3 procent, lager dan die 3,75 procent.

De Grauwe vindt het belachelijk dat banken zoveel geld van de ECB krijgen: "Het zijn massale subsidies door de centrale banken. Dat moet echt veranderen. Dit kan toch niet? Het is onaanvaardbaar. Dit is geld dat aan de gemeenschap toebehoort en dat gekanaliseerd wordt naar privépersonen. Probeer dat eens te verkopen in deze tijden waar veel mensen moeilijkheden hebben", foetert hij.

In Europa maken de banken in totaal zo'n 140 miljard winst. Ter vergelijking: de hele EU-begroting is maar net iets hoger: zo'n 160 miljard.

Extra belasting voor banken

In Italië heeft de regering besloten een belasting op 'overwinst' in te voeren voor banken. Het belastingbedrag is afhankelijk van de winsten in de afgelopen jaren. Als er dit jaar veel meer winst is gemaakt, wordt daar 40 procent belasting over geheven.

De Grauwe vindt het maar ingewikkeld, omdat het lastig is om vast te stellen wat 'overwinst' precies is. "Ik heb een veel eenvoudigere oplossing: de centrale banken moeten ophouden met die banken massaal te subsidiëren. Dat ze zeggen: een deel van jullie reserves betalen we geen rente over."

Ster advertentie
Ster advertentie