Economie
AVROTROS

Biesheuvel (Ondernemend Nederland): 'Verlenging maatregelen is dreun voor ondernemers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biesheuvel (Ondernemend Nederland): 'Verlenging maatregelen is dreun voor ondernemers'

"We hadden de indruk dat er een begin van het herstel van vertrouwen was. En die hoop is in één klap weg. Ik heb er ontzettend slecht van geslapen", verzucht Ondernemend Nederland-voorman Hans Biesheuvel. Hij heeft een tienpuntenplan bij het kabinet neergelegd om de economie weer op gang te krijgen.

Biesheuvel (ONL) over verlenging maatregelen: 'Een harde dreun voor ondernemers'

Biesheuvel zat gisteren met verbazing te kijken naar de persconferentie van minister-president Rutte. Maar over ondernemers werd weinig tot niets gezegd. "Dat er gisteravond niets over gezegd is, dat ondernemers niet een hart onder de riem is gestoken, dat is een mokerslag."

Tienpuntenplan

Biesheuvel is daarom druk aan het lobbyen in Den Haag. "Ik heb een tienpuntenplan neergelegd bij het kabinet. Het allerbelangrijkste is om het gevoel van het begin van herstel vast te houden. Dus de steunmaatregelen moeten worden uitgebreid, en daarnaast zouden de banken meer liquiditeitssteun moeten geven."

Biesheuvel: "Per sector moet er een overlevingsprotocol komen, met de vraag: wat kan er toch? Ieder sprankje hoop wil ik benutten, om te kijken: hoe kunnen we naast de maatregelen er zo goed mogelijk doorheen helpen?"

Lange termijn

Dat moet dus voorlopig nog wachten tot in ieder geval 20 mei. Biesheuvel verbaast zich over die termijn. "Het is vier weken erbij. We zagen to nu toe steeds stapjes van twee weken, nu ineens een maand erbij. Terwijl de heer Wiebes persoonlijk iedereen heeft opgeroepen om anderhalvemeter-plannen te maken. Dan krijg je toch echt de indruk dat er openingen zijn."

Veel ondernemers hadden ook de hoop weer iets te kunnen doen. In Stax&Toine komen er een aantal aan het woord.

Horeca-ondernemer Danny van der Pluijm over corona-maatregelen

Danny van der Pluim is eigenaar van meerdere cafés en restaurants in Vierdaagse-stad zucht hardop: "Ik ben teleurgesteld." Hij is normaal naar eigen zeggen een positief ingestelde ondernemer. "Ik ben van het glas is halfvol, dus laten we open gaan met anderhalve meter afstand. Dan hebben we in ieder geval iets."

Eigenaar nagelsalon Peggy Pieters over corona-maatregelen

"Ik was in shock", zegt Peggy Pieters van Lilly Nails. "We hadden wel verwacht dat er een verlenging zou komen, maar niet voor zo lang. Ik kan het nog wel even volhouden. De bestellingen online gaan mondjesmaat door. Een maand of twee red ik het nog wel. Maar de omzet is nu met 96% gedaald."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie