Economie
AVROTROS

Pieter Lakeman: 'We betalen miljarden te veel aan de pensioenfondsen en dat is de schuld van DNB'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Lakeman: 'We betalen miljarden te veel aan de pensioenfondsen en dat is de schuld van DNB'

Pensioenfondsen kunnen geen indexatie toepassen sinds in 2007 een wet daarover is gewijzigd. En dat gaat ten koste van mensen die pensioen ontvangen, maar ook van werkenden en ondernemingen die bij een fonds zijn aangesloten. Dat is het gevolg van beleid van Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB), vertelt onderzoeker en adviseur Pieter Lakeman in MISCHA!.

#129 - Pieter Lakeman - MISCHA!

"Pensioenfondsen moeten sinds die wetswijziging hun jaarrekeningen zó opstellen, dat het resultaat en het eigen vermogen enorm naar beneden worden gezet in de boekhouding. Fondsen kunnen daardoor geen indexatie toepassen", legt de onderzoeker uit.

"Pensioenfondsen hebben dus eigenlijk te grote reserves die boekhoudkundig worden weggewerkt, op last van de DNB. In de oude wet, die tot 2006 gold, waren die fondsen reëel, en stelden ze hun balansen correct samen. Maar DNB heeft gezegd: je mag geen rekening houden met de waarde van de waarde van activa, de beleggingen dus."

'Ziekelijk overdreven angst'

Waarom DNB dat doet? Lakeman: "Dat is een vraag die ik mezelf ook stel. Daar kan ik alleen maar vermoedens over uitspreken. Ik weet wel dat niet alle directieleden het met dit beleid eens zijn. Ik neem wel aan dat dit beleid door Knot wordt gesteund en zelfs bedacht is. Ik denk dat hij een ziekelijk overdreven angst heeft voor faillissement van een pensioenfonds. Maar dat is zo ziekelijk. Het is volkomen onbestaanbaar dat een Nederlands pensioenfonds failliet gaat. Maar ik geloof niet in Knots kwade wil, het is vaak gewoon niet voldoende doordenken.

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie