Economie
EO

'Bedrijven maken misbruik en verhogen prijzen onnodig'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bedrijven maken misbruik en verhogen prijzen onnodig'

"Grote bedrijven zijn in Nederland veel te machtig geworden. Ze gaan te ver met prijsverhogingen en betalen te weinig belasting," stelt Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) in aanloop naar een gesprek met bedrijven woensdag in de Tweede Kamer.

"Bedrijven maken misbruik van hun machtpositie en verhogen prijzen onnodig," vindt Nijboer. "De winsten zijn de afgelopen twintig jaar nooit zo hoog geweest, de uitkeringen aan aandeelhouders ook en de lonen blijven daarbij achter. Daar moeten we wat mee."

Ook Dirk Bezemer, econoom en hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat bedrijven hun prijzen te veel verhogen. "Er is sprake van graaiflatie, of winstflatie. Lonen kunnen de inflatie aanjagen, maar winsten ook. Het zou goed zijn als bedrijven hun winst en dividenduitkering matigen, en de gemaakte winst herinvesteren."

Balans

Bedrijven die woensdag meedoen aan het rondetafelgesprek zoals Ahold Delhaize en Heineken, wijzen op gestegen kosten vanwege de oorlog, bijvoorbeeld aan energie en grondstoffen. Een reëel verweer, vindt Nijboer. "Maar prijzen zijn nog meer gestegen dan de kosten. De balans is zoek en die moeten we herstellen."

Bezemer heeft wel ideeën hoe dat herstel zou kunnen worden bereikt: "De lonen laten meestijgen met de prijzen, de overwinsten van bedrijven belasten en de werknemer beter beschermen". Kamerlid Nijboer wil bedrijven die eigen aandelen inkopen, zwaarder belasten en dat belastinggeld benutten voor loonsverhogingen. "Dat moet, want mensen kunnen niet meer rondkomen."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie