Economie
WNL

EU-fractie CDA: bij Europees prijsplafond komt leveringszekerheid energie in gevaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU-fractie CDA: bij Europees prijsplafond komt leveringszekerheid energie in gevaar

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen vindt een Europees prijsplafond voor gas in de huidige vorm "geen goed idee". Daarmee komt de leveringszekerheid in gevaar, stelt hij. "Als wij in Europa niet de marktprijs voor LNG willen betalen dan varen de schepen door naar Azië." Om voldoende gas te hebben moet de Europese Unie gezamenlijk gas inkopen, zegt Berendsen.

De CDA-Europarlementariër vindt het onwenselijk dat EU-landen elkaar overbieden op de gasmarkt. Om de prijzen naar beneden te krijgen en voldoende te kunnen importeren pleit de CDA-fractie voor gezamenlijke inkoop. De Europarlementariër wijst op de grote marktmacht van Europa. "Het zou verstandig zijn als de EU langdurige energiecontracten af gaat sluiten. De eerste jaren voor gas en daarna voor waterstof."

Op de vraag of de Europese Commissie met haar recente voorstellen te veel macht naar Brussel trekt, zegt Berendsen: "we kijken wat het beste op Europees niveau of juist op nationaal niveau geregeld moet worden. Als het gaat over energie en andere afhankelijkheden vind ik dat we de krachten moeten bundelen."

Kritieke infrastructuur

Over de lekken in de Nord-Stream pijpleidingen zegt Berendsen: "Dit is een duidelijke wake up call. We beschermen de kritieke infrastructuur van Europa onvoldoende. Daar zien we nu het resultaat van." Volgens de CDA’er moet de EU de middelen beschikbaar stellen om kabels te monitoren en beter te beveiligen.

Berendsen roept om "strategisch naar de toekomst te kijken". Hij maakt zich zorgen over het gebruik van goedkope Chinese apparatuur. "Kritieke infrastructuur moet door Europese bedrijven worden gemaakt en aangelegd." De EU moet de Europese industrie stimuleren "om de beste producten te maken", besluit de CDA'er.

Tom Berendsen CDA-Europarlementariër (29 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie