Binnenland
WNL

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen "allemaal op de plank liggen". Dat vertelt hij bij Sven op 1 op NPO Radio 1. "Er komt veel vertraging door stikstof, tekort aan ambtenaren en marktpartijen die afwachten", stelt de oud CDA-leider.

Bouwvoorman Verhagen hekelt de onenigheid tussen provincie en gemeente bij het vinden van bouwlocaties. Woonminister Hugo de Jonge is in gesprek met lokale overheden en zegt in november nieuwe bouwlocaties aan te kondigen. "Als er in het najaar onvoldoende harde bouwlocaties zijn dan moet het Rijk die gaan aanwijzen. Dan is een ruimtelijk ordeningsplan nodig."

De voorzitter van Bouwend Nederland benadrukt daarbij het belang van buitenstedelijk bouwen. Wat betreft de plannen van De Jonge stelt Verhagen dat "marktpartijen duidelijkheid nodig hebben", omdat "het wel aantrekkelijk moet blijven om te investeren".

Personeelstekort

De bouwvoorman ziet veel gemeenten en provincies worstelen met het tijdig afgeven van vergunningen. Aannemers raken hierdoor in de problemen bij het vinden van aansluiting op het elektriciteitsnet. "Het tekort aan ambtelijke capaciteit moet worden weggewerkt. Lukt dat niet, dan moeten de bouwambities worden aangepast", waarschuwt Verhagen.

De oud CDA-leider roept de overheid op om extra mensen aan te trekken. "Je moet als overheid een aantrekkelijk bod doen om gekwalificeerde ambtenaren aan te trekken." Verhagen ziet hierin ook een taak weggelegd voor de Eerste Kamer: zij moeten wetgeving beter toetsen op uitvoerbaarheid. "Tegenwoordig bedrijven ze in de Eerste Kamer meer politiek. De Senaat moet terug naar de oorspronkelijke taak van het controleren van wetgeving."

Bouwend Nederland zegt binnenkort met een aanvalsplan te komen om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. In overleg met ministeries wordt er gekeken naar het verhogen van de arbeidsproductiviteit en behoud van arbeidskrachten. Verhagen: "Ik vind ook dat we moeten kijken naar een vakkrachtenregeling om arbeidskrachten buiten de EU tijdelijk naar Nederland te halen."

Stikstof

"Als de bouwvrijstelling komt te vervallen zijn we van god los", stelt Verhagen. Bouwend Nederland heeft samen met LTO en natuurorganisaties een alternatief plan ingediend. De oud CDA-leider heeft bij Remkes aangedrongen op korte termijnregelingen. "Ik hoop dat Remkes meer naar het alternatieve plan kijkt in plaats van naar het kabinetsvoorstel en suggesties overneemt zoals een goede regeling voor piekbelasters."

Maxime Verhagen voorzitter Bouwend Nederland (26 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie