Politiek
WNL

Anne Kuik (CDA): Aanpassing Reglement van Orde verstandig om Kamervoorzitter handvaten te geven

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Anne Kuik (CDA): Aanpassing Reglement van Orde verstandig om Kamervoorzitter handvaten te geven

Het Presidium gaat kijken welke handvaten het Reglement van Orde van de Tweede Kamer biedt, zegt Anne Kuik. Het CDA-Kamerlid denkt dat het verstandig is om enkele aanpassingen door te voeren, vertelt ze in WNL Haagse Lobby.

Zo wil ze weten hoe om te gaan met de volgens haar 'onsmakelijke' uitspraken zoals die van Thierry Baudet afgelopen week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). "Want dat doet ook iets met de voorbeeldfunctie die een volksvertegenwoordiger heeft."

Het Presidium is het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer, en bestaat uit de Kamervoorzitter en de ondervoorzitters, waaronder Kuik.

'Opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten'

Het belangrijkste debat van het parlementaire jaar werd woensdag 21 september geschorst. Baudet mocht zijn bijdrage van Kamervoorzitter Vera Bergkamp niet afmaken. De FVD-leider zei onder meer het college van de universiteit van Oxford, waar Kaag studeerde, bekendstaat als spionnenopleiding. St. Anthony’s College in Oxford was volgens hem "weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten."

Kuik noemt wat er gebeurde "totaal onsmakelijk" en is dan ook van mening dat er grenzen getrokken moeten worden. "Dan moet je denk ik ook reglementen en artikelen hebben waarmee je de voorzitter handvaten geeft om daarop te handhaven", zegt ze. "Bij mijn weten is dat in het Reglement van Orde nog onvoldoende vastgelegd."

Hoe het reglement dan precies aangepast moet worden is lastig, zegt Kuik. "Maar als je het dan bijvoorbeeld hebt over het inzetten van hondenfluitjes – oftewel teksten en uitlatingen doen doe ervoor zorgen dat Kamerleden, journalisten bedreigd worden, dan smoor je het politieke debat", zegt ze. "En dat is iets wat we niet moeten willen, en waar we ook grenzen moeten trekken."

De Tweede Kamer gaat deze week in debat over omgangsvormen.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie