Economie

Mbo'ers lopen toeslagen en belastingteruggave mis

AVROTROS
foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Mbo'ers lopen toeslagen en belastingteruggave mis

Veel mbo-studenten weten niet dat ze geld van de overheid kunnen krijgen. Denk aan de zorgtoeslag of teruggave van de belastingaangifte. En dat terwijl een kwart van de mbo'ers met financiële problemen te maken heeft. "Veel mensen weten het simpelweg niet", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart in Blok&Toine.

Het blijkt allemaal uit het mbo-onderzoek 2021 van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Ze deden daar onderzoek onder ruim 1200 mbo-studenten. Vliegenthart ziet dat deze mbo'ers vaak niet weten wat er mogelijk is op het gebied van toeslagen. "Dat is een belangrijk element. Misschien denken ze ook wel dat ze er geen recht op hebben, of dat het niks oplevert."

180 euro

Toch kan het mislopen van de toeslagen of het niet invullen van de jaarlijkse aangifte flink in de papieren lopen. "Een groot deel van de mbo'ers doet geen aangifte, terwijl het wel gemiddeld 180 euro teruggave oplevert", aldus Vliegenhart. "Als student is dat toch wel best veel geld."

Er zijn nog wel een aantal vragen. "We weten niet waarom ze het niet gebruiken, dat hebben we niet getoetst", legt de Nibud-directeur uit.

Voorlichting

De overheid moet aan de bak om de mbo-jongeren beter voor te lichten, meent Vliegenthart. "Op dat gebied is er nog een hoop te winnen. Als mbo-student begin je aan je studentenleven vóór je achttiende, en als je dan volwassen wordt, veranderen er dingen. Dat is lastig."

En dus pleit Vliegenthart voor een versimpeling van het toeslagensysteem. "Het is ook gewoon complex. Er is veel te winnen door het te versoepelen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie