Economie
NOSNTR

'Bedrijven moeten iets doen tegen CO2-uitstoot, maar overheden ook'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bedrijven moeten iets doen tegen CO2-uitstoot, maar overheden ook'

De wereldwijde CO2-uitstoot is al weer op weg naar de niveaus van voor de coronapandemie, investeringen in hernieuwbare energie schieten te kort om klimaatdoelen te halen. En zonder koerswijziging dreigen er hogere en wisselvallige prijzen voor olie en gas. Het Internationaal Energie Agentschap presenteerde vandaag haar jaarlijkse energierapport, en erg opbeurend leesvoer was het niet. De organisatie geeft een stevige waarschuwing voor de klimaattop die begin november plaatsvindt in Glasgow. Politici moeten met meer komen dan mooie woorden. Erik Klooster, directeur van de VNPI, de brancheorganisatie voor raffinage en tankstations is te gast in Nieuws en co.

'Meerdere boodschappen'

Klooster leest in dit rapport meerdere boodschappen, vertelt hij. "Aan de ene kant vinden er te weinig investeringen in groene energie plaats, maar ik lees toch ook wel een beetje goed nieuws: de investeringen in kolen lopen terug."

Hij voelt zich verantwoordelijk vertelt hij. "Ik besteed zo'n 80 procent van mijn tijd aan het proberen de emissies naar beneden te krijgen. Toch zien we dat veel investeringen die nodig zijn moeilijk van de grond komen. Nederland is een mooi voorbeeld van een land waar we hoge doelen stellen. Maar veel opties die je hebt om die doelen te halen verdwijnen vaak één voor één van tafel. De maatregelen zijn vaak toch ingewikkeld, of stuiten op veel weerstand."

Elektriciteit enorme opgave

Volgens Klooster is het overstappen naar elektriciteit nog een grote opgave. "Niet alleen binnen de hekken van onze bedrijven, maar ook aan de kant van het netwerk, is dit een punt van zorg. Je kunt goede intenties hebben, maar als er geen kabel langs jouw deur gaat, dan kan je niet elektrificeren."

Hij wil de schuld niet alleen bij de overheid leggen, zegt hij, "Dat wil ik niet uitstralen. Maar in Nederland hebben we bijvoorbeeld veel aandacht voor elektrisch vervoer, maar nog steeds zal er veel brandstof nodig blijven, en die brandstof moet schoner. Het is aan ons om opties hiervoor inzichtelijk te maken. Bedrijven moeten iets doen, maar overheden ook."

Internationaal Energie Agentschap presenteert jaarlijks rapport

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie