Economie

Oud-minister Willem Vermeend: We moeten uitgeven, uitgeven, uitgeven!’

EO
foto: Pixabay-foto: Pixabay-
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Willem Vermeend: We moeten uitgeven, uitgeven, uitgeven!’

De cijfers liegen er niet om. De Europese economie krimpt nog sterker dan verwacht. Er is daarom volgens oud-minister Willem Vermeend maar één oplossing: heel snel, heel veel geld uitgeven. Maar, vertelt hij in Dit is de Dag, wel met het oog op de toekomst!

De situatie is volgens Vermeend desastreus. ‘Niemand had dit verwacht. We zijn nog verder van huis dan we dachten.’ De overheid moet daarom snel zijn om de economie te stimuleren. En dat kan alleen door alle remmen los te gooien en flink geld uit te geven.

In Duitsland hebben ze het volgens Vermeend slim gedaan door heel snel de btw te verlagen van 9% naar 6%. Daardoor zakken de prijzen meteen en dat merkt iedereen. ‘Zo zorg je dat mensen koopkracht houden, anders wordt het ellende.’

Investeren in de toekomst

Daarnaast moeten we volgens Vermeend accepteren dat we banen gaan verliezen onder andere in de evenementenbranche, de horeca en de luchtvaart. "We houden nu te veel bedrijven overeind, maar bedrijven moeten weer zelf gaan opereren."

Zijn advies is dan ook om niet in alle sectoren geld te blijven steken. "Je moet investeren in de nieuwe banen van de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, digitalisering, het bestrijden van cybercrime en de zorg."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie