Economie
KRO-NCRV

'Als we zo doorgaan moet één op de drie schoolverlaters in de zorg gaan werken'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als we zo doorgaan moet één op de drie schoolverlaters in de zorg gaan werken'

"Dat gesprek over 'wat gaat er gebeuren als ik later echt oud en kwetsbaar wordt', wordt soms te laat gevoerd. En dan is het ook te laat om maatregelen te treffen", zegt Ingrid Rep van Seniorenorganisatie KBO-PCOB bij Spraakmakers.

De term 'vergrijzing' is inmiddels zelf bejaard geworden, en toch hebben we nog altijd geen antwoord op hoe we daar op een goede manier mee om moeten gaan. Bijna 5000 ouderen in ons land wachten op een verpleeghuisbed. Het grootste deel van hen staat al langer dan een half jaar op een wachtlijst. En dat probleem zal alleen maar groter worden. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2040 meer dan een kwart van de Nederlanders boven de 65 jaar oud is.

Daarom bij Stand.nl vandaag de stelling: 'Nederland moet veel beter voor kwetsbare ouderen gaan zorgen.'

Maatschappelijke bewustwording onvoldoende op gang

"Er zijn prachtige initiatieven in dit land, als het gaat om andere vormen van wonen, die tegemoet komen aan de ontwikkelingen in de ouderenzorg", zegt Rep. Ze pleit ervoor om meer mensen daarbij aan te haken. "Ook als ze wat minder in de portemonnee zitten."

"De maatschappelijke bewustwording over de vergrijzing en het gebrek aan verpleeghuisbedden is nog onvoldoende op gang gekomen", stelt ook Wil van der Laar van Actiz, de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties. "Dit terwijl de zorg, zoals hij nu georganiseerd is, vastloopt."

'Extra verpleeghuisbedden geen optie'

Van Der Laar is het eens met minister Helder van Langdurige zorg dat extra verpleeghuisbedden geen optie zijn, omdat er te grote personeelstekorten zijn. "Ik denk dat wij de focus moeten gaan leggen op de thuiszorg, hoe kunnen we dáár kwetsbaarheid voorkomen."

Nu al wordt volgens Van Der Laar in de thuiszorg anders omgegaan met zorgvragers. "Voorheen leverden we als professionals zorg aan alle zorgvragers. Nu kijken we naar 'wat kan iemand zelf en wat kunnen we hem leren zodat hij zelfredzamer wordt?' We kijken wat we kunnen oplossen met technologie of met hulpmiddelen, en naar wat het netwerk of de mantelzorger kan doen. En pas als aller-allerlaatste komt 'wat blijft er over dat professionals dan nog moeten doen?'"

Van der Laar denkt dat als je de thuiszorg anders inricht, mensen langer thuis kunnen blijven wonen. "Hierdoor loopt de druk op de verpleeghuiszorg in ieder geval niet nog verder op. Als we doorgaan zoals we nu doen moet één op de drie op de schoolverlaters in de zorg gaan werken, en dat gaat niet gebeuren. Die vergrijzing is van ons allemaal en niet alleen van de zorgprofessional. Dat is de maatschappelijke bewustwording waarover we komende jaren veel meer over moeten na denken."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie