Binnenland
AVROTROS

Goede ouderenzorg wordt onbetaalbaar

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Goede ouderenzorg wordt onbetaalbaar

Een waardige oude dag met goede zorg, aandacht en liefde voor onze ouderen: je kunt bijna niet tegen het pleidooi van Hugo Borst zijn. Maar straks bereiken de babyboomers de leeftijd dat zij ook deze zorg nodig hebben. En dat kunnen we dan niet meer betalen, zegt dr. Xander Koolman van de Vrije Universiteit in dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar

"Eigenlijk was het de taak van Van Rijn - staatssecretaris van Volksgezondheid in het kabinet Rutte II - om de kosten per oudere terug te brengen. Zodat we de vergrijzing aan konden," aldus Koolman. "Als we kijken naar hoe succesvol hij was daarin, dan zien we dat de toegankelijkheid van de zorg is komen te vervallen: allerlei vormen van zorg zijn weggesneden. Maar de kosten per oudere zijn niet zo sterk gedaald als we hadden gehoopt en zeker niet als we ook zien dat Hugo Borst zijn miljarden krijgt."

Kwaliteit

Van Rijn heeft een voorgenomen bezuiniging van 2,1 miljard teruggedraaid. Daarmee werd ondermeer gehoor gegeven aan het pleidooi van Hugo Borst voor meer kwaliteit van leven in de ouderenzorg.

"Het beeld is geschetst dat wij de kwaliteit van de verpleeghuiszorg wezenlijk kunnen verbeteren. Dat kan ook voor nu, maar het wordt veel lastiger om dat te blijven kunnen opbrengen als de babyboomers zo oud worden dat ze in een verpleeghuis worden opgenomen", zegt dr Koolman. Met andere woorden: er komen dan dus zoveel ouderen bij dat het niveau van zorg waar we nu naar toe willen niet meer kunnen financieren.

Geld in stenen

Er is wel geld om deze zorg te betalen. Dat geld zit volgens Koolman vooral in de huizen van de babyboomers zelf. Willen we naar een oplossing voor het probleem, dan zou er volgens de zorgeconoom een manier gevonden moeten worden om dit eigen kapitaal in te zetten om de zorg van alle ouderen te financieren. Dat zou dan ook een politieke beslissing zijn.

Kunnen we blijven zorgen voor kwaliteit in de ouderenzorg? Dat is de vraag, denkt Koolman. "Het kan, en het geld is er, maar we moeten het eerst willen", zegt Koolman. Hij bedoelt daarmee dat de politiek impopulaire maatregelen moet nemen, waardoor het kapitaal dat nu in de stenen van de babyboomers zit beschikbaar wordt gesteld voor het financieren van zorg.

Reageren?

Laat dr Kelder weten hoe jij denkt over de betaalbaarheid van de zorg. Moeten we het omarmen en zo ja, hoe ver kunnen we gaan? Reageren kan via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes.

Ouderenzorg wordt onbetaalbaar en dan?

Ster advertentie
Ster advertentie