Economie
EO

Deze supermarkt betaalt boeren 'eerlijke prijs': 'Goed voor de bv Nederland!'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze supermarkt betaalt boeren 'eerlijke prijs': 'Goed voor de bv Nederland!'

Landbouwminister Staghouwer wil dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. In Amsterdam bestaat er een supermarkt die dit tracht te doen: De Aanzet. "Bij normale supermarkten worden verborgen kosten, die aan het product zitten, niet betaald door de klant", vertelt mede-eigenaar Maarten Rijninks in Geld of je Leven.

Maarten Rijninks in Geld of je Leven

Verborgen kosten zijn 'maatschappelijke en sociale kosten' die voor een product worden gemaakt, maar die niet door de klant worden betaald, vertelt Rijninks. "Je betaalt bij ons vier componenten: onderbetaling, klimaatbelasting, landgebruik en watergebruik", vertelt hij.

Mede door landbouw neemt de overheid klimaatmaatregelen, die niet door de klant, maar door de belastingbetaler worden betaald. "Als er een vrachtwagen naar ons toekomt en die stoot CO2 uit, dan betaalt niemand daarvoor. Onze klanten betalen dat wél, en wij betalen dat terug aan de boer." De winkel probeert volledig open te zijn: "De verborgen kosten staan op het schapkaartje en op de kassabon", vertelt hij.

Dit gaat overigens niet om astronomische bedragen. De kiloprijs van een biologische rode paprika is 7,31 en daar komt 19 cent verborgen kosten bij, rekent Rijninks voor.

'Goed voor de bv Nederland'

Rijninks vindt dat andere supermarkten dit óók moeten gaan doen. Hij hoopt dat minister Staghouwer stappen in die richting gaat zeggen. "Dit is het beste voor de bv Nederland", vindt hij, want het scheelt heel veel belastinggeld. "We gaan een klimaatfonds van 60 miljard euro uitgeven de komende vijftien jaar, en dat is alleen maar aan klimaat en stikstof!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie