Economie
EO

Gasboringen boven Schiermonnikoog gaan door: 'Nederland snakt naar eigen gas'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasboringen boven Schiermonnikoog gaan door: 'Nederland snakt naar eigen gas'

Het aanboren van een nieuw gasveld boven Schiermonnikoog gaat definitief door. Gasbedrijf One-Dyas heeft dinsdag bekend gemaakt de plannen door te zetten, ondanks verzet van eilandbewoners en milieuorganisaties. Ceo Chris de Ruyter van Steveninck zegt in Geld of je Leven dat de boringen simpelweg nodig zijn. "Nederland snakt naar eigen gas."

Gasbedrijf One-Dyas gaat naar gas boren boven Schiermonnikoog, want Nederland 'snakt naar eigen gas'

Het besluit om definitief te beginnen met de boring leidt volgens One-Dyas tot 'de grootste Nederlandse investering in aardgasontwikkeling van de afgelopen vijftien jaar.'

"Veel mensen zijn heel blij dat we deze beslissing hebben genomen", aldus De Ruyter van Steveninck. Hij wijst ook op de belofte van het bedrijf om het gas alleen te verkopen aan Nederlandse en Duitse energiebedrijven. "Het is heel belangrijk voor de leveringszekerheid van gas in Nederland."

Schadelijke effecten

Is het niet gek om naar gas te gaan boren terwijl klimaatwetenschappers massaal waarschuwen voor de schadelijke effecten? "Natuurlijk is het verbranden van gas slecht. Maar als we het gas in ons land zelf naar boven halen is het nog altijd veel beter dan dat we het importeren uit Amerika. Dan is de voetafdruk wel 30 procent hoger."

Ook wordt er te weinig gekeken naar het economische aspect, vindt De Ruyter van Steveninck. "Van elke euro die we in de Noordzee verdienen komt 70 procent terug bij de Nederlandse overheid. Elke euro die we uitgeven aan buitenlands gas zijn we kwijt. Dat geld is ook nodig om de transitie te financieren. De voordelen om in Nederland gas te blijven winnen zijn gewoon groot."

Klimaatonderzoekers zijn desondanks kritisch op de plannen van One-Dyas. 'Elke verdere vertraging bij het uitfaseren van fossiele brandstoffen maakt het steeds onwaarschijnlijker dat de opwarming beperkt zal blijven tot 1,5°C, de veiligste doelstelling uit het akkoord van Parijs', waarschuwen 432 wetenschappers in een open brief over de boringen in de Noordzee.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) riep eerder al op om vanaf 2021 een einde te maken aan alle nieuwe olie- en gasprojecten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie