Economie
NOSNTR

DNB-baas zoekt publiciteit op met kritiek ECB

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DNB-baas zoekt publiciteit op met kritiek ECB

De Nederlandsche Bank is tegen de maatregelen die de Europese Centrale Bank gisteren aankondigde om de Europese economie te stimuleren. Dat stelt DNB-president Klaas Knot in een speciaal opgestelde verklaring.

Het is niet de eerste keer dat Knot zich kritisch uitlaat over het beleid, maar het is wel heel uitzonderlijk dat de president van DNB zich een dag na een ECB-besluit tegen maatregelen uitspreekt. In Nieuws en Co reageert Carsten Brezki om iets over zes op de kritiek van Knot. Brezki is ECB-volger en hoofdeconoom van ING in Duitsland.

De ECB besloot gisteren de rente verder te verlagen. Ook wordt het opkoopprogramma opnieuw opgestart, waarmee er miljarden euro's extra in de economie gepompt worden. Dat zijn crisis-achtige maatregelen, en Knot wijst erop dat het helemaal niet zo slecht gaat met de economie in de eurolanden. Die draait goed, en de lonen stijgen. Burgers, bedrijven en de overheid kunnen makkelijk en goedkoop aan geld komen, dus er staat ze weinig in de weg om te consumeren en te investeren.

"Dit brede pakket aan maatregelen, en met name het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden", zegt Knot.

'Geen aanwijzingen voor euro-brede recessie'

Ondertussen zijn er wel al negatieve gevolgen voelbaar van het al ruime rentebeleid van de ECB, blijkt uit de opsomming van Knot. Zo leveren relatief veilige investeringen minder op door de lage rente, en gaan investeerders steeds meer op zoek naar meer risicovolle investeringen die meer opleveren. Op de huizenmarkt worden risico's juist overmatig opgezocht.

Al met al zijn er gegronde redenen om de effectiviteit van de nieuwe maatregelen van de ECB in twijfel te trekken, denkt Knot.

Ster advertentie
Ster advertentie