Economie
EO

Armoedeminister Schouten: ik voel een zware verantwoordelijkheid om arme mensen tegemoet te komen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Armoedeminister Schouten: ik voel een zware verantwoordelijkheid om arme mensen tegemoet te komen

Volgens een schatting van het Centraal Planbureau kan het aantal mensen dat leeft in armoede stijgen naar 1 miljoen. Demissionair minister Carola Schouten voelt een zware verantwoordelijkheid om die mensen te helpen zegt ze in Dit is de Dag. "Ook al zijn we demissionair. Ik voel heel erg de opdracht om goede maatregelen te nemen en mensen met problemen te helpen."

Video niet beschikbaar

De armoedeminister vindt de nieuwe schatting van het CPB heel heftig. "Vooral voor de mensen wie het aangaat", zegt ze. "Ik denk dan vooral: hier ligt een hele grote opdracht voor het kabinet en voor de Tweede Kamer." Schouten voelt zich wel gesterkt door de Eerste en Tweede Kamer. "Allebei de Kamers hebben mij een boodschap gegeven om armoede te bestrijden. Dat sterkt mij dat ook om te realiseren en met goede maatregelen te komen."

Het kabinet had grote ambities voor het tegengaan van armoede. Zo moest het aantal kinderen dat in armoede leefde gehalveerd worden. Schouten durft niet te zeggen dat haar armoedebeleid is mislukt. "Iedereen voelt de inflatie en prijsstijgingen in de supermarkt maar we hebben ook veel maatregelen genomen om armoede te bestrijden." Welke nieuwe maatregelen er komen om mensen te behoeden voor armoede kan demissionair minister Schouten nog niet zeggen.

"De vraag is nu vooral hoe bereiken we mensen. Zeker ook de kinderen in armoede." Schouten lijkt in het gesprek te hinten op meer gerichte maatregelen in plaats van maatregelen die voor een grote groep gelden zoals het energieplafond. "Het is nu zaak om te zorgen dat het geld ook echt op de plek komt waar mensen het meest nodig hebben."

Oproep

Schouten heeft nog wel een boodschap voor mensen die in de problemen dreigen te komen. “Er is vaak meer hulp beschikbaar dan je misschien zou denken. Dus neem vooral contact op met de gemeente of iemand in de wijk die je kan helpen. Armoede is vaak heel erg eenzaam maar er is echt hulp voor mensen die dat nodig hebben.”

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie