Economie
NOS

'Coronasteun bevordert ongelijkheid tussen vaste contracten en freelancers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Coronasteun bevordert ongelijkheid tussen vaste contracten en freelancers'

Het vertrouwen in de politiek is gedaald, en dat terwijl de Nederlandse economie floreert. Er wordt een groei van 3,5 procent verwacht en de werkloosheid lijkt mee te vallen. Kortom, het lijkt een mooie start voor de Miljoenennota op Prinsjesdag. In NOS Met het Oog op Morgen plaatst Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro daar een aantal kanttekeningen bij.

Video niet beschikbaar

Ongelijkheid

Zo is de ongelijkheid tussen mensen met een vast contract en mensen met wisselende inkomens, zoals freelancers gestegen door de coronasteun van het kabinet, stelt Phlippen. "Als je kijkt naar het aantal mensen dat in de coronacrisis een negatieve inkomensschok heeft geleden, een inkomensterugval van meer dan 10 procent, dan gaat het om zo'n 200.000 mensen meer dan in normale tijden", stelt ze.

Commissie-Borstlap

Het kabinet steunde bedrijven tegen de voorwaarde dat werkgelegenheid behouden zou worden. Phlippen: "Daarmee is vooral de werkgelegenheid vooruitgegaan van de mensen die werkgevers graag wilden - of niet anders dan konden - houden, namelijk: mensen met een vast contract."

Om deze ongelijkheid te bestrijden, is het nodig om de groep met vaste contracten en de mensen met wisselende inkomens naar elkaar toe te brengen, stelt Phlippen. "Er ligt een heel stel adviezen op tafel van de commissie-Borstlap." Volgens de econoom zal dat wel ten koste gaan van de baanzekerheid.

Wie profiteert het niet van de groeiende economie?

Ster advertentie
Ster advertentie