Economie
EO

'Geld is één van de grote concurrenten van een goed leven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geld is één van de grote concurrenten van een goed leven'

Hoe kan ik met mijn geld nu écht een goede invloed uitoefenen op deze wereld? Die vraag stelt theoloog Alain Verheij in zijn nieuwe boek 'Geld en goed'. Geld is wat Verheij betreft namelijk "één van de grote concurrenten van een goed leven".

Theoloog Alain Verheij over zijn nieuwe boek 'Geld en Goed'


Economie als ‘spirituele zaak’

In zijn boek zoekt Verheij in oude Bijbelverhalen naar lessen over een goede en rechtvaardige omgang met geld. Tijdens deze zoektocht besefte Verheij dat zijn financiële keuzes impact hebben op de levens van mensen in andere landen: "Bij elk willekeurig product wat ik koop in de supermarkt, zet ik mensen in allerlei landen aan het werk".

Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft volgens Verheij twee voltijds werknemers in een niet-Westers land in dienst. "Je kunt je afvragen of dat iets goeds is", zegt hij. Als theoloog wil hij iets toevoegen aan de manier waarop we naar de economie kijken, het is volgens hem ook een 'spirituele zaak': "Als ik mijn naaste moet liefhebben, dan kan ik mij afvragen of dat ook de mensen zijn die voor mijn spullen in een niet-Westers land aan het werk zijn."

Moralisme

Verheij ziet in Nederland vooral veel realisme. "Ik hoef niemand ervan te overtuigen dat het bruto nationaal product moet groeien, maar ik moet wel mensen overtuigen van het feit dat dat verantwoord moet groeien".

Zijn nieuwe boek is wat hem betreft daarom een 'moralistisch pamflet'. Dat vindt hij niet erg: "Dan ben ik maar zo’n vervelende dominee die over jouw portemonnee begint..."

Ster advertentie
Ster advertentie