Economie
NOS

Advies WRR: overheidsbeleid voor bedrijven moet scherper

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies WRR: overheidsbeleid voor bedrijven moet scherper

Het overheidsbeleid voor bedrijven moet op de schop: zo moeten er strengere regels komen, minder subsidies en meer duidelijkheid voor de lange termijn. Dat is nodig voor de aanpak van de grote maatschappelijke problemen van deze tijd, staat in een advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Onderzoeker Marthe Hesselmans van de WRR licht het advies toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Maatschappelijke problemen

Volgens Hesselmans gaat het om verschillende grote maatschappelijke problemen, waar het bedrijfsleven een rol in kan spelen. "Wij zien een opeenstapeling van opgaven: op het gebied van klimaat, op de arbeidsmarkt, maar ook op het verdienvermogen van Nederland. Waar gaan we in de toekomst als Nederland ons geld mee verdienen?"

De WRR stelt dat bedrijven met innovaties een bijdrage kunnen leveren aan deze opgaven. "Bedrijven hebben enorme innovatiekracht, als het nou gaat om gezondere voeding of de energietransitie. Daar kunnen bedrijven veel in bieden, maar dat gaat niet vanzelf."

Motiveren

Dit advies is een oproep aan de overheid, zegt Hesselmans: "De overheid heeft de belangrijke taak om die bedrijven te motiveren om met hun kernactiviteiten bij te dragen aan de samenleving."

"We zien dat de overheid nu de neiging heeft om bepaalde bedrijven uit de wind te houden met bepaalde subsidies en fiscale voordelen", licht ze toe. "Daar heeft de samenleving zelf last van, maar dat is ook slecht voor bedrijven zelf, want het ondermijnt het vertrouwen in het bedrijfsleven. Ze wachten dan bijvoorbeeld met innovaties, tot er een subsidie komt. Soms heb je subsidies nodig, maar wij adviseren: zorg dat het tijdelijk is en alleen waar het nodig is."

Wat is nodig voor de aanpak van grote maatschappelijke opgaven?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie