Economie
KRO-NCRV

Econoom Nic Vrieselaar: Einde corona-steunpakketten 'goed besluit' van kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom Nic Vrieselaar: Einde corona-steunpakketten 'goed besluit' van kabinet

Het kabinet is voornemens om in het laatste kwartaal van dit jaar te beginnen met de afbouw van de corona-steunpakketten. Door het dichtdraaien van de geldkraan zullen er volgens econoom Nic Vrieselaar ongetwijfeld bedrijven sneuvelen, maar toch noemt hij dit in Spraakmakers een goed besluit.

"Het klinkt misschien paradoxaal: je bouwt de steun af met het risico dat bedrijven over de kop gaan, maar op termijn is dat goed", zegt de senior-econoom bij de Rabobank. Volgens Vrieselaar zijn de steunpakketten goed geweest voor de economie omdat de bedrijven die door corona op overheidslaste dicht moesten, dit risico nooit hadden kunnen incalculeren. "Dan is het niet meer dan logisch dat je hen ondersteund."

Nieuwe wereld

Er gaan steeds meer branches open, maar volgens Vrieselaar zullen er ondanks het opheffen van de coronamaatregelen nog steeds bedrijven zijn waarbij het niet goed gaat. "Sommige ondernemers zullen nog steeds geen klanten over de vloer krijgen, maar dat heeft weinig met corona te maken."

Volgens Vrieselaar heeft corona ervoor gezorgd dat consumenten blijvend andere keuzes zullen maken en zal dit leiden tot een nieuwe economische dynamiek. "Bijvoorbeeld dat we blijvend minder willen vliegen, of geen broodje meer op de hoek halen omdat we thuis werken, maar thuis een boterhammetje smeren."

Personeelstekort

Volgens hem is de overheidssteun dan niet meer te verantwoorden. "Stel dat je bedrijven zou blijven steunen, dan houd je met gemeenschapsgeld bedrijven overeind die verlieslatend zijn." Daarnaast houd je daarmee de krapte op de arbeidsmarkt en het personeelstekort in stand omdat deze bedrijven personeel vasthouden terwijl er aan de andere kant ondernemers staan te springen om mensen.

Positieve cijfers

Volgens Vrieselaar markeren de positieve economische cijfers die het CBS dinsdagochtend presenteerde, het einde van de tweede coronadip. "We zijn uit het dal gekropen en groeien als economie met enorm tempo." Toch zijn we volgens de econoom nog niet terug op het niveau van vóór de coronacrisis. 'We zijn er nog niet helemaal, maar het gaat de goede kant uit."

Nic Vrieselaar over de stand van onze economie en arbeidsmarkt

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie