Economie
NOS

'Leveranciers dwingen webwinkels om prijs hoog te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Leveranciers dwingen webwinkels om prijs hoog te houden'

Leveranciers dwingen webwinkels om minimumprijzen te rekenen voor hun producten, terwijl dit niet mag. Wie toch lagere prijzen rekent, krijgt geen producten meer. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) komt dit fenomeen vaker voor. De ACM roept webwinkels op zich te melden.

'Leveranciers dwingen webwinkels om prijs hoog te houden'

Een van de ondernemers die er last van heeft is René de Bruin. Hij heeft een webwinkel in parket en laminaat en voelt de druk van zijn leveranciers. "Er worden adviesprijzen afgegeven waar je totaal niet van mag afwijken of iets bij mag weggeven", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Als ik dat wel doe krijg ik geen leveringen meer. Dan ga ik op de zwarte lijst."

Drooggelegd

Hij heeft in het verleden geprobeerd toch lagere prijzen op zijn site te zetten, maar merkte meteen de gevolgen. "Je wordt drooggelegd. Je krijgt je spullen niet meer." Volgens hem zetten stenen winkels de leveranciers onder druk om minimumprijzen te hanteren. Anders kunnen ze de concurrentie met webwinkels niet aan.

De Bruin heeft de productprijzen nu helemaal van de site gehaald. Alleen als klanten ernaar vragen krijgen ze de lagere prijzen te zien. De meeste bedrijven willen niet ingaan op vragen van de NOS om commentaar. Diegene die wel reageren zeggen de klachten niet te herkennen.

Ster advertentie
Ster advertentie