Economie
WNL

Hoogleraar Rotmans voorspelt zware tien jaar: ‘Grondstofprijzen stijgen met duizend procent’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Rotmans voorspelt zware tien jaar: ‘Grondstofprijzen stijgen met duizend procent’

Niet alleen de hoge gasprijzen, ook de prijzen van grondstoffen zullen in de komende tien jaar enorm stijgen, aldus hoogleraar duurzaamheid en transitie Jan Rotmans. “Op dit moment is iedereen bezig met de gascrisis, maar het échte probleem moet nog komen”, aldus Rotmans. Voor verduurzaming zijn grondstoffen nodig. “Wij verwachten een prijsstijging van 1000% van kritieke grondstoffen in de komende tien jaar.”

Als gevolg van verduurzaming, zal de vraag naar bepaalde kritieke metalen namelijk toenemen. “Eigenlijk draait de energiecrisis om grondstoffen. Als we sneller willen verduurzamen, hebben we zeventig procent meer metalen nodig.” Op die markt is een schaarste, en het aanbod is in handen van een beperkt aantal landen. Dat maakt dat economieën als Nederland afhankelijk zijn. Rotmans noemt China, een land dat negentig procent van die markt in handen heeft, als voorbeeld. “Iedereen heeft het nu over afhankelijkheid van Poetin, maar we worden nog veel afhankelijker van China.”

Energiebesparing

Volgens Rotmans zou de energiecrisis daarnaast door het kabinet moeten worden aangepakt door nog meer in te zetten op besparing van energie. De grootste opgave ligt volgens de hoogleraar in die besparing. “Je zou dat nu moeten aanjagen voor huishoudens en grote bedrijven. Steden moeten ook plannen maken.” In landen als Duitsland en Frankrijk gebeurt dat volgens hem meer.

Club van wijze mensen

Rotmans vreest dat er sociale onrust in de samenleving ontstaat als er geen radicale ingrepen volgen. Er is een nieuwe visie op de bestaande crises nodig. Hij pleit voor een “club van allerlei wijze mensen”, waaronder burgers, die over de toekomst van het land en de economie gaan nadenken. “Misschien zijn deze tijden wel zo extraordinair dat je ook met andere vormen moet komen om dit op te lossen.”

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Luister hier naar de hele uitzending

Ster advertentie
Ster advertentie