Economie
NOSNTR

Gasprijzen acht keer hoger dan jaar geleden, zorgen over voorraad nemen toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gasprijzen acht keer hoger dan jaar geleden, zorgen over voorraad nemen toe

De gasprijzen komen dit jaar acht keer hoger uit dan een jaar geleden. De zorgen over voorraden nemen toe. Marktanalist Chris Guth van energieleverancier Engie vertelt erover in Nieuws en co.

Video niet beschikbaar

Guth heeft zulke hoge gasprijzen nog niet meegemaakt. "Ik kijk al elf jaar dagelijks naar de energieprijs ontwikkelingen, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt," vertelt hij in de uitzending. "Je moet je voorstellen dat als je ook als afnemer de prijzen ziet oplopen, ontstaat er een soort nervositeit dat de prijs morgen nog wel eens duurder zou kunnen zijn. Die behoefte naar zekerheid zorgt uiteindelijk voor meer koopinteresse komt en dat kan de prijzen opjagen. Maar de prijzen zijn nu wel erg hoog, dat heeft meer met fundamentele dingen te maken."

De gas buffers zijn vrij leeg, vertelt hij. "De gas voorraden zijn vrij leeg voor de tijd van het jaar, het stookseizoen is aangebroken, dus vraag naar gas is toegenomen."

Contract meerdere jaren

Deze kwestie moet je in twee stukken verdelen, vindt Guth. "Het gaat deels over de leveringszekerheid: de kans is zeer gering dat we in de kou komen te zitten. Maar er zijn tekorten, en het prijscomponent waardoor de markt de prijs opdrijft zorgt ook voor tekorten."

Maar wat betekent dit voor de energierekening? "Als je de prijs in een contract hebt vastgelegd voor drie jaar verandert er niks. Bedrijven die dit niet hebben vastgelegd zijn blootgesteld aan deze prijsfluctuaties. Ik maak me wel degelijk zorgen dat dit voor mensen tot grote problemen kan leiden. Energie komt hoog in het rijtje vaste lasten. Als je geen vast contract bent aangegaan voor meerdere jaren, kan er sprake zijn van prijsstijgingen."

Veel mensen zullen dus last ondervinden van de stijgende energieprijzen. Verslaggever Jeroen de Jager ging langs in een oudere wijk pal achter Rotterdam Centraal, bij een slecht geïsoleerd huis. Beluister het fragment hier.

Gasprijzen acht keer hoger dan jaar geleden, zorgen over voorraad nemen toe

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie