Economie
WNL

(Hoe) gaat de wereld veranderen door de coronacrisis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. (Hoe) gaat de wereld veranderen door de coronacrisis?

Terwijl het dodelijke coronavirus nog onbedreigd rondwaart overal ter wereld en de economische gevolgen - hoewel nu al pijnlijk zichtbaar - toch vooral nog verborgen liggen achter donkere scenario's, doemt al wel de vraag op: wat leert deze crisis ons?

En wat moet straks anders? Of blijft - als eenmaal het virus is verslagen - alles bij het oude? Daarover ging het in WNL Opiniemakers.

'Grenzen aan globalisering'

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen denkt dat de coronacrisis een grotere behoefte laat ontstaan aan lokaal produceren, wat kansen biedt voor (kleinere) lokale bedrijven, maar dat we daar ook niet te veel in moeten doorslaan. "Het klinkt idyllisch, de grenzen dicht. Maar dat komt hard aan voor bedrijven. Ik denk wel dat het goed is als mensen waarde hechten aan wat er is, dat we weer even met onze benen op de grond komen te staan."

Mediaondernemer Jan Kees Emmer verwacht dat de nieuwe hygiëneregels voor een blijvende verandering in onze gebruiken kunnen zorgen. "Misschien dat we elkaar in de toekomst nooit meer een hand geven."

Publicist en voormalig werknemer van reisorganisatie Yesim Candan voegt toe dat het vliegen ook gaat veranderen. "Voorheen kon je met koorts vliegen, maar er komt nu een scan op temperatuur. Ook de vliegsector moet naar een nieuw model: hygiëne als nieuwe marketingtool. Grotere afstand tussen stoelen, met mondkapjes vliegen. Dat betekent ook dat een airline niet meer hele goedkope tickets kan dumpen. Vliegen wordt door extra sanitaire zorgvuldigheid duurder."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie