Economie
NOS

Ook dit jaar miljoenenverlies voor Schiphol: 'Op zijn vroegst herstel in 2024'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook dit jaar miljoenenverlies voor Schiphol: 'Op zijn vroegst herstel in 2024'

Schiphol Group heeft in de eerste helft van dit jaar 158 miljoen euro verlies geleden. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Schiphol Group, het moederbedrijf van Schiphol. "Ze verwachten op zijn vroegst herstel in 2024", zei Lisa Schallenberg van de NOS economieredactie in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Vooral het veel lagere aantal passagiers is de oorzaak. Op luchthaven Schiphol reisden de eerste zes maanden van dit jaar 5,6 miljoen passagiers. Een afname van 57 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. "Er was natuurlijk ook een wereldwijd negatief reisadvies dit jaar. Pas vanaf half juni gingen de eerste Europese landen weer op geel. Ook dat heeft heel veel effect gehad op deze cijfers", zei economieredacteur Lisa Schallenberg in het NOS Radio 1 Journaal.

Subsidie

Maar het verlies is wel minder groot dan in dezelfde periode vorig jaar, toen Schiphol een verlies noteerde van 246 miljoen euro. Schallenberg gaf een verklaring hiervoor: "Schiphol heeft de kosten met twintig procent verlaagd, om die financiële klap op te vangen. Vooral door banen te schrappen. Maar liefst 900 banen zijn sinds het begin van de crisis verdwenen. Ze geven ook een kwart minder uit aan investeringen. En ze blijven natuurlijk afhankelijk van die overheidssteun."

Schiphol Group heeft een beroep gedaan op loonsteun van de overheid, de zogeheten NOW-steun. Schallenberg: "Schiphol heeft een loonkostensubsidie van zo'n 66 miljoen euro gekregen; steun van de overheid om de salarissen door te kunnen betalen. Dat dempt enigszins de verliezen."

'Gematigd positief'

In de eerste zes maanden van 2019, vóór de coronacrisis, reisden er nog 34,5 miljoen mensen via luchthaven Schiphol. In die periode werd nog een winst van 133 miljoen euro gemaakt.

Over de tweede helft van dit jaar is Schiphol "gematigd positief". "Maar ze zijn minder positief over de lange termijn. Ze dachten eerst rond 2023 weer terug op het niveau van voor de crisis te zijn. Dat is niet meer realistisch op basis van deze cijfers. Op zijn vroegst verwachten ze pas herstel in 2024", aldus Schallenberg.

Schiphol r1jn

Ster advertentie
Ster advertentie