Economie
EO

Econoom: 'Economie piept en kraakt', ondanks groeiende cijfers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom: 'Economie piept en kraakt', ondanks groeiende cijfers

De Nederlandse economie is aan een recessie ontsnapt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het vierde kwartaal groeide de economie met 0,6 procent, terwijl economen eind vorig jaar nog een recessie voorzagen. Ondanks de meevallende cijfers klinkt er een waarschuwing van Hugo Erken, hoofd Nederlandse Economie bij RaboResearch, in Geld of je Leven: "De economie piept en kraakt aan alle kanten."

Volgens de econoom is de economie helemaal niet zo stabiel. "Het riskante aan positieve groeicijfers is dat het sentiment ontstaat dat het goed gaat met de economie. Toch is de economie op veel fronten oververhit", zegt hij.

Dat komt onder andere door het optreden van de overheid, denkt de econoom. "Op veel fronten heeft de overheid de juiste maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen door het ijs zakken. Aan de andere kant zit er ook een risico aan te veel overheidssteun."

Averechts effect

Erken is dan ook bang dat ongerichte overheidssteun alleen maar averechts werkt. "Bij een prijsplafond loop je het risico dat mensen meer gas en energie gaan gebruiken." Daarbij verwijst hij naar Duitsland, waar de besparing op gasgebruik tot 5 procent is teruggevallen. De maanden ervoor was dit nog 25 procent. "Mensen vallen terug in oude gewoontes, waardoor de gasprijs sterk gaat stijgen. En dan ben je weer terug bij af."

Op den duur kan het overheidsingrijpen leiden tot kerninflatie, wat enorm 'hardnekkig is, volgens Erken: "Dat betekent dat we problemen vooruitschuiven. Hiervan kunnen we jarenlang problemen ondervinden." Zijn advies luidt dan ook als volgt: "Ga veel gerichter steunen. Probeer de meest kwetsbare groepen te helpen en geef vooral niet 380 euro aan huishoudens die dat niet nodig hebben."

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie