Economie
EO

Extra betalen voor zonnepanelen? 'Mensen gaan zo twee keer nadenken voor ze investeren'

foto: Schropferoval (Pixabay)
  1. Nieuwschevron right
  2. Extra betalen voor zonnepanelen? 'Mensen gaan zo twee keer nadenken voor ze investeren'

Als eerste energieleverancier kondigt Vandebron aan een heffing in te voeren voor de bezitter van zonnepanelen. Een logisch en goed plan, vindt hoogleraar transities Jan Rotmans. Karsten Klein, directeur van Vereniging Eigen Huis, is minder enthousiast: "Mensen gaan twee keer nadenken of ze nog in zonnepanelen gaan investeren", zegt hij in Geld of je Leven.

Vandebron gaat heffingen opleggen voor zonnepanelen. Maken ze een fout? (15 augustus 2023) - Geld of je leven

Door het groeiende aantal mensen met zonnepanelen kost het energieleveranciers steeds meer geld om het overbelaste stroomnet in balans te houden. "Wanneer de zon overdag schijnt, wordt er massaal stroom opgewekt. Maar de vraag is laag, waardoor je negatieve prijzen krijgt", zegt Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid en transities. "Het huidige stroomnet kan die toename helemaal niet aan, dus moet er iets gebeuren."

Kosten

Vandebron wil de extra kosten eerlijker verdelen, want momenteel betalen ook klanten zonder zonnepanelen hieraan mee. Woningbezitters zijn niet blij met het besluit zegt Klein: "Het gaat om forse verhoging van je energierekening. Vandebron heeft het over bedragen tussen de 250 en 540 euro per jaar."

Energietransitie

Klein stipt ook een ander bezwaar aan. "Het geld dat wordt opgehaald door leveranciers gaat niet naar de energietransitie. Die is hier dus helemaal niet mee geholpen. Consumenten werden eerst gestimuleerd om mee te doen met die transitie. Nu wordt de salderingsregeling afgebouwd, terwijl er nog geen goed alternatief is. We moeten eerst een maatregel afmaken voordat we weer overstappen."

Rotmans denkt dat het besluit van Vandebron juist wél kan helpen in de transitie: "Het geld dat hiermee wordt opgehaald kan worden geïnvesteerd in slimme software. Over tien jaar kan je zonne-energie zelf opslaan in een batterij. Je kan ook gebruikmaken van je auto als accu. Het gaat om duurzame energie opwekken, duurzaam opslaan en slim verdelen. Dat wordt de toekomst. Je kan de pijn blijven uitstellen, maar dan zitten we over tien jaar met nog grotere problemen."

Geen toekomst voor zonnepanelen?

Heeft het voor nu nog zin om zonnepanelen aan te schaffen? Rotmans denkt van wel. Hij is van mening dat het alsnog voordeliger blijft om wel zonnepanelen te hebben en verwacht zelfs een verdubbeling binnen tien jaar: "Als je het niet doet ben je een sukkel’, stelt hij. Klein ziet de toekomst iets minder rooskleurig in: ‘Ik denk dat veel mensen zich achter de oren krabben of ze nog wel zonnepanelen willen."

Wat vind jij: is dit een goed initiatief van Vandebron? Geef je mening via DIT.

Vandebron legt heffing op voor klanten met zonnepanelen

Video niet beschikbaar

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie