Economie
EO

Woede onder eigenaars zonnepanelen over terugleverkosten: 'We worden bedonderd'

foto: Pexels/Kindel Media
  1. Nieuwschevron right
  2. Woede onder eigenaars zonnepanelen over terugleverkosten: 'We worden bedonderd'

Het bedrijf Budget Energie gaat op dalmomenten gratis stroom leveren. Dat is fijn voor de portemonnee van de klanten, maar houders van zonnepanelen zijn juist het bokje: als zij energie terug willen leveren, kost dat geld. Op de NPO Radio 1-app regent het boze reacties. "Met deze wetenschap, had ik die zonnepanelen niet aangeschaft", zegt een luisteraar.

Budget Energie berekent terugleverkosten door aan klanten: gaat dat werken? (16 januari 2024) - Geld of je leven

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan via het platform DIT.

Carolien Princen van het bedrijf achter Budget Energie licht het plan toe in Geld of je leven. "We hebben een overvloed aan zonne-energie. Soms is het inmiddels te veel: we hebben geen ruimte meer op het net. Dat veroorzaakt extra kosten, want als energiebedrijf moet je die energie verkopen. Die kosten moeten wij verrekenen. Via de salderingsregeling verrekenden we dat in het stroomtarief, dat was vooral aan klanten zonder zonnepanelen", vertelt ze.

Luisteraars van NPO Radio 1 reageren furieus. "Wat een vreselijke gedachtegang: dat iemand die geïnvesteerd heeft in panelen en actief meewerkt aan de energietransitie nu extra wordt belast om mensen zonder de panelen te helpen hun kosten te verlagen!" appt bijvoorbeeld NPO Radio 1-luisteraar Edwin. "Geïnvesteerd in zonnepanelen en nu zijn we de sigaar", appt Hans.

Luisteraar Arnolda voelt zich zelfs 'bedonderd': "Gespaard voor zonnepanelen, niet op vakantie geweest, en nu dit!"

Princen verdedigt het plan door naar de regels van de overheid te wijzen. Het kabinet besloot de salderingsregeling af te schaffen. Vroeger konden de extra kosten van de overtollige zonnestroom worden verrekend in de stroomprijs, maar dat kan nu niet meer. Daarom verschuiven de kosten naar de zonnepaneeleigenaars, zegt Prinsen. "We moeten met die nieuwe situatie zien te dealen", vertelt ze. "We maken gewoon verlies op klanten met zonnepanelen. Bijna alle energiebedrijven doen op één of andere manier wel iets om die kosten te compenseren."

Gratis stroom

Budget Energie gaat nog iets anders doen, namelijk op dalmomenten gratis stroom aanbieden. In de zomer en in het weekend is er vaak heel veel energie die niet wordt gebruikt. "We hopen op een gedragsverandering. Het kan heel simpel: laadt je auto niet op vrijdag op, maar op zaterdagmiddag. Wil je stofzuigen op zaterdag? Doe het dan om twee uur ’s middags in plaats van om negen uur ’s ochtends", vertelt ze.

Het bedrijf hoopt dat op piekmomenten dan minder energie moet worden gebruikt, waardoor men dan uiteindelijk minder hoeft te investeren in het stroomnet. Dat is een risico, zegt ze: "Daar zou voor ons economisch voordeel kunnen zitten, maar dat weten we niet zeker."

Gratis stroom, te mooi om waar te zijn?

Ster advertentie
Ster advertentie