Economie
EO

Landbouweconoom: 'Agrarische sector onmisbaar voor onze economie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Landbouweconoom: 'Agrarische sector onmisbaar voor onze economie'

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Universiteit Wageningen blijkt dat de agrarische sector in 2022 voor een recordbedrag heeft geëxporteerd. Cor Pierik, landbouweconoom van het CBS zegt in Geld of je Leven dat de landbouw een cruciaal aandeel heeft in de Nederlandse economie. "Als we geen landbouwproducten meer zouden exporteren heeft dat een behoorlijke impact op onze economie, dat wordt wel eens onderschat."

Geld of je leven

"Het is daarom goed om het belang van de agrarische sector voor de Nederlandse economie ook mee te nemen in de transitie die de landbouw te wachten staat," zegt Pierik, die zelf ook hobbyboer is.

Het is volgens Pierik belangrijk dat Nederlandse boeren wel kunnen blijven exporteren. "80 procent van ons handelsoverschot is te danken aan de agrarische sector." Ook Tweede Kamerlid namens het CDA, Derk Boswijk, onderstreept het belang van export. "Ik vind export ook helemaal geen vies woord. Een groot deel van de export komt in Duitsland terecht."

Lage inkomens boeren

De Nederlandse agrarische sector exporteerden in 2022 voor het zevende jaar op rij voor een recordbedrag aan agrarische goederen. "We hebben wel minder volume geëxporteerd. Het recordbedrag komt vooral door de prijsstijgingen van het vorige jaar die werden veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne," zegt Pierik.

Toch is het volgens Boswijk geen reden tot al te veel optimisme. "Het is iets om trots op te zijn. Toch moeten we veel meer naar de verhalen achter deze cijfers kijken want te weinig van dit geld komt terecht bij de boeren. Een groot deel van de boeren zit rond de lage inkomensgrens. Dat is niet iets waar we trots op kunnen zijn."

Verdienmodel

Boswijk vindt dat er snel wat moet veranderen aan het verdienmodel van boeren. Ook consumenten en supermarkten spelen daarin volgens hem een rol: "Als burger zeggen we altijd dat het duurzamer moet. Maar in de supermarkt verandert die burger in een consument. We moeten dus ook meer aan de aanbodkant gaan draaien en het aanbod in supermarkten verduurzamen."

Exportwaarde van landbouw groeit maar boeren profiteren nauwelijks

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie