Economie
EO

Arbeidsinspectie: 'Distributiecentra zijn een verdienmodel ten koste van de werknemer'

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidsinspectie: 'Distributiecentra zijn een verdienmodel ten koste van de werknemer'

Vier op de vijf distributiecentra houden zich niet aan veiligheids- of gezondheidsregels. Dat blijkt uit een rapport van de Arbeidsinspectie. In het programma Geld of je Leven noemt woordvoerder Paul van der Burg het ‘een verdienmodel ten koste van de werknemer’.

Distributiecentra overtraden veiligheidsregels


Volgens Van der Burg proberen distributiecentra de misstanden te verhullen. “Als wij aanbellen en ze horen dat de Arbeidsinspectie voor de deur staat, dan wordt er in meerdere talen omgeroepen: de Arbeidsinspectie komt binnen, let op!”

Maar toen de inspecteurs onaangekondigd binnenkwamen, constateerden ze bij vier van de vijf distributiecentra misstanden. Als voorbeeld noemt Van der Burg werknemers die op negen meter hoogte moeten werken, “maar gewoon naar beneden kunnen vallen omdat er geen hek staat”.

Slecht werkgeverschap

Van der Burg zag ook dat er in grote distributiecentra veel aanrijdingen plaatsvinden. “Er rijden vorkheftrucks, andere karretjes, en er is een enorme druk op de werknemers om enorm snel te werken”. Hij noemt het al met al “heel slecht werkgeverschap” en “een verdienmodel ten koste van de werknemers”.

Behalve voor de werkgever is er wat de woordvoerder van de Arbeidsinspectie betreft ook een rol voor de consument weggelegd. Die mag wel wat vaker gaan nadenken, of die wel een pakketje koste wat kost de volgende dag moet willen verwachten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie