Economie
KRO-NCRV

Het regent klachten over makelaars: 'Meer regels en transparantie nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het regent klachten over makelaars: 'Meer regels en transparantie nodig'

De huizenprijzen zijn opnieuw gestegen en de hectiek op de woningmarkt is groot. Bij de Vereniging Eigen Huis regent het klachten over makelaars rond het aan- en verkoopproces van huizen. Daarom is het tijd voor meer transparantie en regels, zegt Karsten Klein van Eigen Huis bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Klachten

Makelaarsvereniging NVM maakte donderdag bekend dat in het tweede kwartaal van 2021 de huizenprijzen opnieuw zijn gestegen. De woningmarkt is oververhit en dat levert chaotische praktijken op. De verhalen over 'onderhands verkopen' en andere vormen van manipulatie door makelaars zijn legio.

Daarom opende Eigen Huis een meldpunt en de rode draad in de ruim 600 meldingen is volgens Klein het gebrek aan inzicht bij de bieding. Rob Wassenaar is makelaar in Schiedam en bestuurslid bij NVM. Volgens hem is iedere klacht over een makelaar één te veel. Hij wil graag met Eigen Huis optrekken om dit tegen te gaan.

Teleurgesteld

Wel denkt hij dat een groot deel van de klachten voortkomen uit het feit dat een koper of verkoper teleurgesteld is over de transactie. De groep teleurgestelde kopers groeit door de enorme krapte op de woningmarkt.

Ook kan het zo zijn dat kopers denken dat ze een koopovereenkomst gaan tekenen, maar dat er in de tussentijd "na sluitingstijd" nog iemand over je heen biedt, zegt Wassenaar. "Dat voelt dan heel frustrerend en vervelend, maar het betekent niet per se dat de makelaar je een loer heeft gedraaid." Volgens hem is hij als makelaar namelijk verplicht om dat hogere bod te delen met de verkoper.

Klachten

Volgens Klein zijn de onderwerpen van de klachten vaak binnen de wet, maar hij noemt het verre van ethisch. Er is een duidelijke (ere)code waaraan (NVM-)makelaars moeten voldoen, maar volgens hem zijn er legio voorbeelden dat er na een afgesproken biedingstermijn alsnog overboden wordt en de mondelinge afspraak wordt geschonden.

Transparantie en regels

Klein vindt voor dat makelaars ter afronding van een (ver)koop een dossier zou moeten inleveren waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoe de biedingen zijn verlopen. "Dit kan bij een notaris of middels een technische oplossing, maar het stimuleert de makelaar om zo’n proces ordentelijk in te richten."

Ook het risico dat de makelaar gecontroleerd wordt, is volgens Klein een impuls om wanpraktijken tegen te gaan. "Kom met duidelijke regels en maak het proces duidelijk en volledig transparant."

Karsten Klein en Rob Wassenaar over de rol van de makelaar in het stijgen van de huizenprijzen

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie