Binnenland
AVROTROS

Huizenprijzen blijven stijgen: 'Makelaars spelen vies spelletje waar consument de dupe van is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huizenprijzen blijven stijgen: 'Makelaars spelen vies spelletje waar consument de dupe van is'

Een huis kopen: het is haast niet te doen voor de gewone man of vrouw. De prijzen zijn gigantisch en ondertussen spelen makelaars handjeklap bij de verkoop van huizen met als gevolg dat de prijzen nog verder worden opgedreven en woningkopers nog sneller een nog hoger bod uitbrengen. Tijd voor transparantie en een wettelijke vergunning, zegt Frits Markus, oud-NVM-bestuurslid en aankoopmakelaar in Blok&Toine.

"Mijn biedingen als aankoopmakelaar worden constant afgewezen", vertelt Markus. "Ik weet dat een kleine groep makelaars zich niet aan de afspraken houdt, maar bewijs dat maar eens."

'Iedereen kan makelaar worden'

Het is verboden om als makelaars onderling afspraken te maken, maar toch gebeurt het. Het probleem is volgens Markus dat iedereen makelaar kan worden. "Iedereen die besluit dat hij huizen wil verkopen, is morgen makelaar."

Een opleiding tot makelaar duurt ongeveer vier jaar, maar je kunt hem ook in anderhalf jaar afronden. "Vervolgens kun je je inschrijven bij Stichting VastgoedCert en hoor je bij de opgeleide mensen en kan je je aansluiten bij een van de brancheverenigingen", legt Markus uit.

Controle is lastig

In 2020 werd bij één op de twintig woningen meer dan tien procent boven de vraagprijs geboden. Hoe weet je of jouw verkoop- of aankoopmakelaar te vertrouwen is en niet met handjeklap meedoet?

"Dat kan je niet controleren helaas", zegt Markus. "Dat is heel zorgelijk. Het acteren en werk van een makelaar moet buiten elke discussie staan. Makelaars moeten helpen, maar hebben ook een maatschappelijke functie en moeten hun werk op een solide en betrouwbare manier uitvoeren."

Markus baalt ervan dat een groep zich niet aan de regels houdt. "Het is maar een kleine groep die het doet, maar die kleine groep neemt de hele beroepsgroep mee, waardoor de beroepsgroep in een kwalijke geur komt en ik wil daar niet vereenzelvigd worden."

Wat moet er gebeuren?

Zijn oplossing? "Iedereen die zich presenteert als professioneel makelaar zou je aan een wettelijke vergunning en wettelijk tuchtrecht moeten onderwerpen. Dan kan je iemand ook zijn vergunning afnemen, als hij of zij zich niet aan de regels houdt."

Ook is Markus van mening dat het biedsysteem op een transparantere manier kan worden ingericht. "Een online biedingssysteem waarbij je als koper direct ziet wat op dat moment het hoogste bod is en welk redelijk bod jij zelf nog uit kunt brengen."

Daarnaast pleit hij voor het openbaar maken van de namen van makelaars die zwaar tuchtrechtelijk zijn veroordeeld door de branchevereniging. "Iedereen kan een fout maken, maar het is fijn als je als consument kan zien of en waarvoor iemand veroordeeld is. Dan bepaal jij zelf of je nog met iemand in zee wilt gaan of niet."

Heb jij twijfels bij de gang van zaken rondom de koop van een huis? Of ben je slecht behandeld? Dan kun je een klacht indienen bij de brancheorganisatie waarbij de makelaar is aangesloten.

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie