appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
Afbeelding

donderdag 4 april

Huurders zijn de grootste slachtoffers van de overspannen woningmarkt

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

Huren wordt steeds duurder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de woonlasten voor mensen die een woning huren de afgelopen jaren toegenomen, terwijl die kosten van woningbezit relatief  juist zijn gedaald.

Vooral in grote steden zijn huurders een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan wonen. Huurders betalen gemiddeld 38,1 procent van hun inkomen aan woonkosten, tegenover 29 procent voor woningbezitters.

Huurders zijn vooral meer gaan betalen door huurverhogingen. In 2014 maakte de overheid een einde aan de vaste huurprijzen en sindsdien zijn de huren gestegen, terwijl de lage hypotheekrente woningbezit juist goedkoper maakt. Tegelijkertijd wordt kopen voor huurders moeilijker. Door de hogere huren is het voor hen lastiger om te sparen voor een eigen woning.

Is de verhouding tussen huurders en huizenbezitters te scheef gegroeid?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1