Economie
AVROTROS

Werkloosheid groeit door corona: 'Het brengt veel stress met zich mee'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkloosheid groeit door corona: 'Het brengt veel stress met zich mee'

Sombere berichten van het Centraal Planbureau: door de coronacrisis zal de werkloosheid oplopen tot 7 procent in 2021. En mocht er nog een tweede corona-golf komen, dan zal volgend jaar 1 op de 10 mensen zonder baan zitten. Maar al die cijfers, wat betekenen ze concreet? Hoogleraar Ton Wilthagen en arbeidspsycholoog Janske van Eersel bespreken het in Stax&Toine.

"Het is niet mis. Het is een acute shock", ziet Wilthagen. Toch wil hij ook relativeren. "We zaten op zo’n 3% werkloosheid. Dus als het Planbureau gelijk krijgt, stijgt de werkloosheid in Nederland tot zo'n 6 à 7%. Dat valt internationaal gezien nog mee."

'Werkloosheid zal verdubbelen door corona'

Topsport

"Als mensen hun baan kwijt raken, zijn ze vaak in het begin nog vrij optimistisch. Maar dan komen er vaker afwijzingen binnen, en dan wordt het lastiger om motivatie vast te houden", legt arbeidspsycholoog Van Eersel uit. "Dus het is heel belangrijk om die zoektocht naar werk ook te zien als topsport. Je weet niet waar het einde ligt, dus je moet zorgen dat je het op de lange termijn kunt volhouden."
En dan is het belangrijk om je horizon ook langzaam te verbreden, volgens Van Eersel. "Zorg dus voor alternatieven. Als je alleen maar op één plek wilt werken, alleen een plan A hebt, wordt het wel lastig. En bekijk eerlijk hoe je situatie eruit ziet, want je kop in het zand steken maakt het alleen maar lastiger."

Overwinteren

Wilthagen denkt dat we vooral moeten proberen te overwinteren. "We moeten zorgen mensen aan hun vaardigheden en opleidingen kunnen werken. Puur stilzetten en afwachten is geen optie. We moeten zorgen dat niemand op de reservebank komt te zitten. En als je geen 'club hebt', train dan mee met een andere club, om in ieder geval actief te blijven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie