Economie
WNL

Energie-expert: ‘Europa stevent mogelijk af op grotere energiecrisis’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energie-expert: ‘Europa stevent mogelijk af op grotere energiecrisis’

Als de Russische president Poetin de gaskraan dichtdraait, stevenen we volgens energie-expert bij HCSS Jilles van den Beukel af op een hele grote energiecrisis in Europa. Dat zegt hij in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

Rusland heeft het leveren van gas aan Polen en Bulgarije stopgezet omdat de twee landen niet in roebels voor hun gas betalen, iets dat Poetin heeft geëist. “Polen en Bulgarije zijn te overzien, dat is ongeveer 8 procent van de gasexport van Gazprom”, zegt Van den Beukel hierover. Hierdoor wordt de Europese gasmarkt wel wat krapper. ”Maar als hij dat ook gaat doen met de echt grote gasafnemers, zeg een Duitsland en Italië, kan het héél erg krap worden.”

Zwartste scenario

Het “zwartste scenario” doet zich volgens Van den Beukel voor wanneer de Russische gasexport naar Europa helemaal zou wegvallen. “Dan hebben we echt een probleem, met veel hogere prijzen dan we nu zien. En we zien al deze hele winter lang heel erg hoge prijzen. En toch ook een mogelijk tekort in bepaalde sectoren.”

Het is volgens Van den Beukel verstandig – en niet alleen door de huidige energiecrisis, maar ook in belang van het klimaat – om weer meer gebruik te maken van kleinere gasvelden in Nederland zelf.

De gaskraan in Groningen weer open?

Ook denkt hij dat het goed mogelijk is dat de gaskraan in Groningen verder open moet, maar enkel wanneer de gaskraan vanuit Rusland richting Europa helemaal wordt dichtgedraaid. “Maar je ziet tot dit moment dat het kabinet daar totaal geen zin in heeft. Het is zo’n groot politiek hoofdpijndossier dat dit het laatste is wat ze willen”, zegt hij.

En ook de NAM-eigenaren zelf, Shell en AkzoNobel, zien dit helemaal niet zitten, denkt Van Breukel, die zelf zo’n 25 jaar voor Shell werkte. “Zij zien Groningen als een heel groot financieel risico, en die hebben daar ook totaal geen zin in. Eigenlijk heeft niemand daar zin in, maar het zou op een gegeven moment voor een land als Nederland wel goed zijn om dat tijdelijk in deze noodsituatie te doen.”

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie