Economie
EO

ABP-topman: onze ambitie is om de pensioenen te verhogen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ABP-topman: onze ambitie is om de pensioenen te verhogen

Veel Nederlanders worden fors geraakt door stijgende inflatie en dalende koopkracht. Harmen van Wijnen, topman bij ABP hoopt de pensioenen te kunnen verhogen om zo te zorgen voor een koopkrachtig pensioen. "Onze ambitie is dat we niets liever willen dan pensioen verhogen. Mits het kan financieel en mits het evenwichtig gebeurt. Als dat niet kan dan vinden we dat heel erg spijtig. Als dat wel kan dan zullen we dat zeker doen", zegt Van Wijnen in Geld of je Leven'.

APB is het grootste pensioenfonds van Nederland en verantwoordelijk voor de pensioenen van de overheid en het onderwijs. Van Wijnen wil graag kijken naar mogelijkheden om de pensioenen te verhogen maar dat besluit wordt pas genomen aan het eind van dit jaar. "We nemen de inflatiecijfers van afgelopen jaar als uitgangspunt, dat zijn hoge percentages en vervolgens kijken we naar onze financiële positie. En daarna gaan we via een zorgvuldig proces kijken hoe ver we kunnen gaan met de verhoging van de pensioenen."

Van Wijnen is positief over een eventuele verhoging: "We hebben nu een vrij hoge dekkingsgraad maar we gaan de komende weken daar echt goed naar kijken. De ambitie is dat we gepensioneerden koopkracht willen geven."

Nieuw pensioenstelsel

Vanaf januari hoopt Van Wijnen dat het pensioenstelsel op de schop gaat. De veranderingen in het stelsel moeten ervoor zorgen dat pensioenen meer meebewegen met de economie en dat een vast eindbedrag wordt losgelaten. Deze verandering zorgt voor een verschuiving van ongeveer 1600 miljard euro.

Van Wijnen denkt dat door deze veranderingen in het stelsel pensioenen eerder en sneller pensioenen verhoogd kunnen worden. "In dit oude systeem zijn we gebonden aan het vasthouden van hele hoge buffers. Als we dat loslaten dan kunnen we eerder meestijgen. Omdat er minder zware regelgeving is kunnen we veel makkelijker en meer verhogen".

Toch kan het ook leiden tot eventuele verlagingen: "Meebewegen betekent niet alleen omhoog maar ook dat er momenten kunnen zijn dat pensioenen naar beneden bijgesteld kunnen worden. Maar er zijn voorzieningen om die schokken op te vangen."

Topman van ABP over de pensioenen en de grote aankomende veranderingen in het pensioenstelsel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie