Economie
EO

Minister Van Gennip: kabinet heeft alles gedaan wat we konden tegen koopkrachtklap

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Gennip: kabinet heeft alles gedaan wat we konden tegen koopkrachtklap

Het kabinet heeft er alles aan gedaan om de koopkrachtklap dit jaar te dempen. Dat zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in het programma Geld of je Leven. Daarmee reageert ze op de kritiek dat er op korte termijn te weinig gebeurt om de hoge inflatie bij huishoudens te dempen. "Voor dit jaar hebben wij gedaan wat we konden."

De coalitiepartijen en het kabinet zijn het eens geworden over een nieuwe begroting, zo is woensdag bekend geworden. Belangrijk onderdeel is een koopkrachtreparatiepakket met daarin maatregelen om de enorme inflatie voor huishoudens enigszins te compenseren.

Van Gennip wil daar tot aan Prinsjesdag nog niet te veel over kwijt, maar geeft aan tevreden te zijn dat er afspraken zijn gemaakt. "Er ligt een substantieel pakket. Dat is met deze koopkrachtdaling ook echt nodig. Het betekent niet alleen goed nieuws voor de lage inkomens, maar ook voor de middeninkomens."

Toch blijft de grote vraag of het kabinet niet op korte termijn meer had kunnen doen. Het Centraal Planbureau (CPB) bracht in juni al naar buiten dat 1,2 miljoen huishoudens moeite hebben de rekeningen te betalen.

Recht op bijdrage

"We hebben echt gedaan wat we konden," aldus Van Gennip. "Er is 7 miljard euro besteed aan maatregelen als lagere accijnzen en energietoeslagen. Maar we zien dat mensen die recht hebben op die bijdrages het ook niet altijd aanvragen. Daarom zeg ik ook: zorg ervoor dat je dat doet. Maar ga ook in gesprek met je energieleverancier. Er zijn allerlei dingen die je nu al kunt doen. En voor volgend jaar kunnen mensen erop rekenen dat er maatregelen komen waarmee ze zowel incidenteel als structureel het gevecht met inflatie beter aankunnen."

Minister van Gennip over koopkracht en arbeidsmarkt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie