Economie
AVROTROS

Gijzel Unilever!

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Gijzel Unilever!

Unilever gaat verhuizen naar Londen. Het vertrek van de levensmiddelenproducent is een verlies voor Nederland, meent niet alleen Jort Kelder maar ook Jeroen Smit, econoom en auteur van het boek Het grote gevecht en het eenzame gelijk van Paul Polman, over de voormalig topman van het bedrijf. Unilever vertrekt, tenzij... Er nog een stokje voor gestoken kan worden. In dr Kelder en Co legt Smit uit: "via de dividendbelasting kunnen we Unilever gijzelen".

GroenLinks Kamerlid Bart Snels bedacht dit snode plan, en econoom Jeroen Smit is voor. En als er vanuit links iets wordt bedacht dan kun je er vergif op innemen dat er belasting betaald moet worden. "Rutte heeft de dividendbelasting niet afgeschaft toen bleek dat de aandeelhouders van Unilever niet naar Rotterdam wilden verhuizen met het hoofdkantoor", zegt Smit. En juist met die dividendbelasting zouden we het bedrijf voor Nederland kunnen behouden.

"Unilever is juridisch gezien een bedrijf met een dubbele nationaliteit. In Nederland is een NV gevestigd en in Groot-Brittannië (GB) een PLC", legt Smit uit. Dat zijn benamingen voor juridische constructies. "Heel technisch, maar belangrijk is dat als het bedrijf naar GB verhuist, de NV moet worden opgeheven. In die Nederlandse tak zit heel veel waarde. Als je zo'n onderdeel opheft dan haal je die waarde er in feite uit en dat keer je dan uit aan de aandeelhouders." Het gaat hier om een fictieve uitkering, omdat de werkelijke waarde in de Britse PLC wordt gestort.

Fictief of niet, daar zit wel de crux, want als je waarde fictief uitkeert aan je aandeelhouders dan kun je daar wel echte dividendbelasting over heffen. "De waarde van die NV is zo'n 70 miljard, de dividendbelasting is 15 procent, dus als je die belasting gaat heffen zouden de aandeelhouders bij verhuizing zo'n tien tot elf miljard moeten betalen aan de BV Nederland", legt Smit uit.

En dat zullen ze niet leuk vinden. "Dan zullen ze besluiten om zich toch in Rotterdam te vestigen", gokt Smit. Volgens hem is het belangrijk dat het bedrijf in Nederland blijft, omdat de duurzame strategie zoals die is ontwikkeld door voormalig topman Paul Polman dan beter van de grond komt. Ook is het goed voor Nederland om hoofdkantoren te behouden.

Jeroen Smit

Ster advertentie
Ster advertentie